Sveti Vasilije Veliki

Kozaci u Srpskoj: Pjevači ili vojnici?

Kultura / Flash | 04. 10. 2014. u 06:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku (RS) dolazi više od 100 "raznih ansambala“, od kojih su već neki stigli zbog priprema programa, a neki bi tek trebalo da dođu povodom manifestacije "Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata“, koja će biti organizirana u Banjoj Luci od 5. do 12. listopada'' rekla je pomoćnica ministra za kulturu RS-a Irena Soldat-Vujanović.

Nije željela da priča o, kako je navela, "pompi“ koja se podigla u vezi s ruskim državljanima prostiglim u RS, a za koje su neki mediji objavili da je riječ o ruskim specijalcima, a što je iz MUPRS-a demantirao uz navode da je riječ o kulturnom programu u kojem sudjeluju i ruski kozaci, za koje je Soldat-Vujanović navela da su "dekor cijele manifestacije“.

''Zadužena sam za kulturni program i ne bih da komentiram takve stvari'' odgovorila je pomoćnica ministra prosvjete i kulture.

Soldat-Vujanović je rekla da je gostovanje ruskih umjetnika dogovoreno još u veljači povodom kulturne manifestacije "Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata“, koju organizira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u suradnji s ruskom Fondacijom "Sveti Vasilije Veliki“.

Tim povodom u petak je održana konferencija za novinare u Vladi RS-a, a Vujanović nije znala da odgovori na pitanje koji su to zborovi ili folklorni ansambli iz Rusije.

''Program je dogovaran, a imena su došla naknadno, ona koja su suštinski važna'' navela je ona, najavivši tek dolazak osam donskih kozaka-pjevača.

Najavila je i da će u sklopu ove manifestacije u nedjelju biti organiziran i veliki performans donskih kozaka, zatim nastup francuskog kamernog orkestra, koncert ruske solistkinje Kristine Aglinc s pratnjom, te otvaranje izložbe posvećene Prvom svjetskom ratu koja je rađena u Rusiji.

Kaže da je za 8. listopad predviđeno predavanje pod nazivom "Lekcije za Balkan i ostatak svijeta" Konstantina Malofejeva, a za 12. listopad nastup nekoliko zborova iz Rusije i Francuske.

Navela je da je vrijeme manifestacije određeno u veljači, kada se, kaže, nije znalo da će opći izbori biti pomjereni za drugu sedmicu listopada.

Neki od 144 Kozaka u posjeti Banjoj Luci su pripadnici 'Velike vojske Dona', a entitetski MUP ih je prevezao iz Srbije.

Ruski Kozak Nikolaj Đakonov, koji se pred novinarima pojavio u Banjoj Luci, pripada grupi ''Velika vojska Dona''. Ta grupa nalazi se na crnoj listi Europske unije.

"Velika vojska Dona" osnovala je 'Kozačku nacionalnu gardu', koja je sudjelovala u borbi protiv ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini", stoji u Službenom listu Europske unije.

Pretpostavlja se da su spomenuti Kozaci sudjelovali i u prosvjedima protiv kijevske Vlade, te na Krimu, nakon čega je Krim pripojen Rusiji.

Inače, Đakonov se nalazi i na snimcima iz Banje Luke.

Od Beograda putovali vozilima MUP-a RS-a

Svih 144 ruskih državljana je, kako doznaje Aljazeera, u Laktaše kod Banje Luke dovezeno vozilima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Oni su iz Moskve avionom stigli za Beograd, odakle su ih četiri vozila u više navrata prevezla u Laktaše.

Sva četiri vozila su u vlasništvu MUP-a RS-a.

U tom Ministarstvu danas nisu odgovarali na pozive.


Kopirati
Drag cursor here to close