Srednjovjekovni sajam

Sve je spremno za Stolačku tarču

Vrhunac programa u petak je u 20:00 sati kada će se dogoditi Napad na Hercegov grad, a u subotu u to vrijeme odvijat će se uprizorenje Obrane Hercegovog grada.
Kultura / Flash | 09. 05. 2019. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, kojeg već petu godinu zaredom organizira JU „Radimlja“ Stolac i općina Stolac, održat će se u petak i subotu, 10. i 11. svibnja 2019. na starom gradu Vidoškom iznad Stoca.

S obzirom da je ovo prva manifestacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovini te da nudi jedinstven doživljaj povratka u srednji vijek, svake godine privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja te proširuje broj gostujućih viteških skupina.

Kako Stolačka tarča i ove godine ima međunarodni karakter, očekuje se preko 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i, po prvi puta, Rumunjske.

Za jubilarnu 5. manifestaciju najavljen je bogat i zanimljiv dvodnevni program. Tarča započinje svečanim mimohodom viteških skupina kroz centar grada, u petak, 10. svibnja u 16:00 sati. Svečano otvorenje održat će se na Starom Vidoškom gradu u 16:30 sati.

Posjetitelji će oba dana trajanja manifestacije moći uživati u srednjovjekovnom ansamblu iz Mađarske, Hollonenek Hungarica, slovačkoj povijesnoj postrojbi Ursus, predstavi Red Ružica grada, Makovim lakrdijašima, srednjovjekovnim likovnim i plesnim radionicama te radionicama streličarstva i keramike za djecu.

Nakon predstavljanja Vranskih vitezova, zanimljivo će biti vidjeti Mušketire i haramije i Dubrovačke trombonjere kako u 19:15 i 19:30 demonstriraju rukovanje vatrenim oružjem.

Oba dana uživat će se u predstavljanju viteških skupina, a posjetitelji će moći obići i pogledati sve viteške tabore te tamnicu u velikoj kuli.

Ove godine, po prvi se puta vitezovima Hercega Stjepana Kosače pridružuju i rumunjski vitezovi iz viteške skupine Ordinul Cavalerilor de Medias. Također ćete na sajmu ove godine po prvi puta pronaći i Konjički klub Stina iz Gruda koji će organizirati šetnju na konjima za djecu i odrasle.

Vrhunac programa u petak je u 20:00 sati kada će se dogoditi Napad na Hercegov grad, a u subotu u to vrijeme odvijat će se uprizorenje Obrane Hercegovog grada. Program će posebno začiniti Vatreni show u izvedbi Koprivničkih mušketira i haramija u 21:00, te nastup DJ-a od 21:30 do kasno u noć.

Stolačka tarča se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini.

Posjetite prekrasnu Stolačku tvrđavu i uživajte u zanimljivom vikendu u Stocu. Ulaz za djecu je besplatan, dok je za odrasle 5 KM, i ulaznica vrijedi za oba dana održavanja manifestacije napominju organizatori.

 

Kopirati
Drag cursor here to close