Dodjela u Mostaru

Snježana Mulić Softić dobitnica nagrade 'Srđan Aleksić'

Kultura / Flash | 20. 09. 2016. u 13:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja dobitnica novinarske nagrade "Srđan Aleksić" je Snježana Mulić Softić, novinarka Al Jazeere Balkans iz Sarajeva. Ta novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Svečano uručenje nagrada održat će se na Međunarodni dan mira, 21. rujna, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, s početkom u 19 sati. Odlukom petočlanog žirija, ovogodišnja prva nagrada za profesionalno izvještavanje bit će dodijeljena Snježani Mulić Softić, druga nagrada je pripala novinarki Vanji Stokić s portala Etrafika iz Banja Luke, a treća novinarki televizije N1 Anđelki Marković.

Ove godine na natječaj za dodjelu nagrada "Srđan Aleksić" pristiglo je ukupno 13 prijedloga nevladinih organizacija, koje su nominirale novinare i emisije za koje su ocijenili da promoviraju profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH.

Pored dobitnica, nominirani su bili i Vanja Stevanović, zatim RTV Zenica, emisija "Glas ludila u eteru", Arnes Grbešić, Ognjen Tešić, Zlata Behram, Aldijana Hadžihajdarević, Ana Kotur, Slađan Tomić i Gorica Bukić. Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele novinarskih nagrada "Srđan Aleksić" nazočnima će se obratiti gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, Amra Kazić iz ureda Ombudsmena BiH i direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close