"I Have A Dream"

Slavni govor Martina Luthera Kinga prije 60 godina u Washingtonu

King je svoj čuveni govor održao održao na današnji dan prije 60 godina, 28. kolovoza 1963. Govor je držao sa stepenica koje vode prema zgradi u Washingtonu izgrađenoj u čast američkog predsjednika Abrahama Lincolna (Lincoln Memorial).
Kultura / Flash | 28. 08. 2023. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Martin Luther King drži svoj čuveni govor

"I Have A Dream" je sedamnaestominutni javni govor američkog protestantskog pastora Martina Luthera Kinga u kojem je govorio o njegovoj želji za budućnost u kojoj se crnci i bijelci, između ostalih, skladno koegzistiraju kao jednaki.

King je svoj čuveni govor održao održao na današnji dan prije 60 godina, 28. kolovoza 1963.

Bio je to ključni trenutak američkog pokreta za prava civila. Govor je pratilo preko 250.000 boraca za građanska prava.

Taj je govor osobito poznat po odlomku u kojem je King opisao svoje snove i nade o ljepšoj budućnosti za Afroamerikance u SAD-u. Martin Luther King u taj je govor uključio mnogo elemenata iz Biblije, što je bio slučaj i s ostalim njegovim govorima.

Govor Sanjam postao je toliko slavan da ga se često smatra najpoznatijim američkim govorom 20. stoljeća.

Video: I Have a Dream speech by Martin Luther King .Jr HD (subtitled)

Martin Luther King održao je navedeni govor sa stepenica koje vode prema zgradi u Washingtonu izgrađenoj u čast američkog predsjednika Abrahama Lincolna (Lincoln Memorial). Ta je zgrada udaljena od Bijele kuće 1.400 metara, a od poznatog hotela Watergate samo 1.000 metara.

Znatan dio govora Martin Luther King je improvizirao, unatoč pripremama unaprijed, što daje osobit čar tom govorničkom djelu.

"Sanjam da će jednog dana ovaj narod ustati i živjeti ono u što vjeruje - da su svi ljudi po jednaki po rođenju. Sanjam da će jednog dana na crvenim brežuljcima Georgije sinovi bivših robova i sinovi bivših robovlasnika moći sjediti zajedno, za istim bratskim stolom."

"Sanjam da će jednog dana, četvero moje djece, živjeti u državi gdje im se neće suditi temeljem boje kože, već prema njihovom karakteru", jedna je od najpopularnijih rečenica tog govora. Čitav se govor proteže na šest stranica, u kojima opisuje budućnost bez rasističkih podjela i poziva sugrađane na ujedinjenje za slobodu.

1964. godine mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Martin Luther KIng ubijen je 4. travnja 1968. godine pucnjem iz snajperske puške. Ubojstvo se dogodilo kad je King stajao na balkonu svoje sobe na drugom katu motela Lorraine u gradu Memphisu u južnjačkoj državi Tennessee.

Metak je pogodio Kinga u desni obraz, probio čeljust i kralježnicu i zaustavio se u ramenu. Odvezen je u bolnicu, gdje su liječnici u 19 sati i 5 minuta proglasili smrt.

Nešto više od dva mjeseca nakon ubojstva, uhićen je James Earl Ray, bijelac iz Illinoisa, koji je priznao ubojstvo. Osuđen je na 99 godina zatvora.

Video: Martin Luther King ubijen 4. 4. 1968. i crnački otpor nenasiljem - TV kalendar
Kopirati
Drag cursor here to close