Talenti

Nagrada Nijaz Slipičević 2023. – dobitnike biraju građani Mostara!

Glasovanje će se tradicionalno odvijati u dvije runde. Tri kandidata/kinje ili kolektiva s najviše glasova će ući u finalnu rundu koja će odlučiti pobjednika.
Kultura / Flash | 26. 08. 2023. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I ove godine, građani Mostara biraju kome će pripasti prestižna nagrada ''Nijaz Slipičević'', koju Fondacija Slipičević tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima i kolektivima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Glasovanje će se tradicionalno odvijati u dvije runde. Tri kandidata/kinje ili kolektiva s najviše glasova će ući u finalnu rundu koja će odlučiti pobjednika. Glasati možete ostavljanjem komentara ispod Facebook posta ( https://www.facebook.com/photo/?fbid=624431616538645 ) sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate. Napomena: broje se samo glasovi ostavljeni u komentaru ispod orginalnog posta na Facebook stranici Fondacije Slipičević, priopćeno je iz Fondacije.

Prva runda glasanja će trajati do srijede 6. rujna 2023. godine. Tri prvoplasirana će ući u finalnu rundu glasanja koja će trajati od 8. do 12. sujna 2023. godine. Finalisti će prenijeti osvojeni broj glasova u finalnu rundu.

Pobjednik/ca će biti kandidat/kinja ili kolektiv s najvećim brojem glasova, dok će nagrade dobiti i drugo i treće mjesto.

Kandidati za nagradu ''Nijaz Slipičević'' 2023.

1. Emina Kovačević - mlada Mostarka je nakon završetka studija postala dramaturginjom u Narodnom pozorištu Mostar. Ove se godine kao autorica okitila dvjema uglednim nageadama - na Pozorišnim igrama u Jajcu: njenom dramskom rukopisu “Perzeide” (predstava NP Mostar) pripala je nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora, a na Festivalu bh. drame u Zenici, predstava “Zbogom, Kalifornijo” (također izvedba NP Mostar) proglašena je najboljom u cjelini na Festivalu po mišljenju stručnog žirija i žirija novinara, dok je i sam dramski rukopis nagrađen je kao najbolji. Nerijetko svoje znanje i talent dijeli s djecom, kao učiteljica drame u teatru.

2. Rukometni klub Lokomotiva - prije nekoliko godina klub je bio skoro pred gašenjem, no ipak je dočekao da ove godine proslavi 60 godina postojanja. U klubu se mnogo radi s djevojčicama i djevojkama. Kao priznanje, između ostalog, nerijetko su pozivi članicama da brane boje nacionalnog dresa.

3. SPKD Prosvjeta Mostar – jedno od najstarijih društava na našim prostorima njeguje lijepu riječ, kulturu i književnost. Kroz Šanticev festival djece pjesnika, kojeg su ove godine organizovali 10. put, čuvaju sjećanje na velikog mostarskog pjesnika, a ujedno djeci približavaju umjetnost i multikulturalnost, jer je festival regionalni.

4. Plesni studio Flash - u sklopu MC Pavarotti, već dugi niz godina okupljaju djevojčice i djevojke oko ideje da je ples i sport i umjetnost. Ni s jednog se natjecanja ne vraćaju bez osvojenih medalja i priznanja.

5. Plesni studio B Dance - studio kojeg vodi Željka Bošnjak Zovko davno je izišao iz okvira samog plesa. U studiju se velika pažnja posvećuje i radu s djecom i društvenoj zajednici, zato B Dance nerijetko priprema ili sudjeluje u projektima koji u Mostaru promovišu zdravlje i zdravo odrastanje, umjetnost, zajedništvo. Istovremeno, na natjecanjima u BiH i Hrvatskoj osvajaju medalje u skoro svim plesnim žanrovima kojima se bave.

6. Škola atletike Mostar - "atletika je mnogo više od trčanja" - pod ovim motom već nekoliko godina u Mostaru djeluje škola atletike koja okuplja i dječake i djevojčice kako bi se oni kroz sport i igru razvijali i rasli zdravo. Atletika je, do pojave ove Škole, u Mostaru bila potpuno zapostavljena, a djeca danas odlaze na takmičenja i sudjeluju u prvenstvima, te se mnogi mogu pohvaliti titulom državnih prvaka ili rekordera.

7. Luka Vlaho - ime mladića koji se lani okitio akademskom titulom redatelja ove godine našlo se rame uz rame s redateljima svjetskog renomea. Vlaho je naime redatelj dokumentarnog filma "de Rivera" koji se našao u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a kojim je od zaborava nastojao otrgnuti nepravedno zapostavljenog slikara, Mostarca Karla Affana de Riveru.

 

O nagradi ''Nijaz Slipičević''

Nagrada ''Nijaz Slipičević'' je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za Mostar, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.

Svrha nagrade je poticati mlade ljude - likovne umjetnike, književnike, sportiste, glazbenike, znanstvenike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u našem gradu. Odati priznanje najboljima i podstaći njihov daljnji rad i razvoj.

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević - humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i pravdom stvarati bolje uvjete za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost.

Amina Kajtaz, Mostar Rock School, Almin Kaplan, Anita Pajević, Mostarske kiše, Street Arts Festival, Emina Kapetanović, Ivan Klepić, Mostarske mažoretkinje, Mateja Lovrić, Lana Pudar – samo su neki od naših vrijednih i talentiranih mladih sugrađana i kolektiva u čije su ruke do sada odlazile nagrade „Nijaz Slipičević“.

Kopirati
Drag cursor here to close