2. Međudržavni susret hrvatske književnosti

Široki Brijeg: Fra Vendelinu Karačiću uručena iskaznica DHK

Susret organizira Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnica u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Široki Brijeg i Maticom hrvatske Opuzen.
Kultura / Flash | 19. 04. 2018. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okruglim stolom i svečanom uručenju članske iskaznice Društva hrvatskih književnika fra Vendelinu Karačiću u četvrtak je u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu počeo 2. Međudržavni susret hrvatske književnosti.

Susret organizira Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnica u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Široki Brijeg i Maticom hrvatske Opuzen, a program u Širokom Brijegu trajat će dva dana, 19. i 20. travnja 2018. godine. 

''Ti često tihi, a koji put i bučni ljudi, književnici ili bolje rečeno 'ljudi od pera' ipak djeluju i neprimjetno, a koji put i pomalo agresivno, međutim to je u svakom slučaju otvaranje duha, traženje, prepoznavanje vrijednosti, jedno razbuđivanje koje je trajno potrebno u društvu tako da čovjek doista bude čovjek da svoju duhovnu dimenziju prepoznaje, da dopušta drugima da pomalo ulaze u njegovu intimu i on u intimu drugih. Da se stvara jedno zajedništvo snagom pisane riječi, a naročito da se otvaraju mogućnosti za nova spoznavanja i otvorenost te spremnost za usvajanje općeg dobra kao takvog'', izjavio je za Bljesak.info fra Vendelin Karačić, koji je dodao da je lijep osjećaj biti primljen u DHK.

Program se nastavlja u 15.00 sati kada će izaslanstva biti primljena kod gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića i predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenka Ćosića nakon čega će posjetiti Franjevačku galeriju i samostan u Širokom Brijegu, Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, rodnu kuću fra Janka Bubala i fra Jakova Bubala u Turčinovićima te ranokršćansku baziliku iz 5. stoljeća u Mokrom.

''To je prvi jedan takav susret koji je transgraničan, a to je sad u Europi popularno i mi to praktično dokazujemo. S druge strane, na ovaj način objedinjujemo u ovom segmetnu hrvatski kulturni prostor jer ti ljudi, posebno u Boki Kotorskoj, nisu imali do sada gdje objavljivati ili su radili reducirano. Ako ih želimo integrirati, i to posebno mlađe naraštaje, u korpus suvremene hrvatske književnosti, onda moramo organizirati ovakve susrete, moramo se poznavati, moramo im omogućavati objavljivanje književnih djela, a njihove istaknute predstavnike primati u DHK'', istaknuo je u izjavi za Bljesak.info Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Program 19. travnja će biti okončan književnom večeri za Širokobriježane s početkom u 20.00 sati u Narodnoj knjižnici.

Kao predstavnik DHK HB iz Mostara radostan sam zbog ovoga susreta jer čini mi se da u posljednje vrijeme nije bilo ovakvih susreta kojima se promovira lijepa riječ. Večeras ćemo imati književnu večer koja će biti kao jedan dar širokobriješkoj publici koja je, nadam se, zainteresirana za književnu riječ'', izjavio je za Bljesak.info Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

U petak, 20. travnja 2018. godine, pjesnici će gostovati u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu gdje se u 9.30 sati održava priredba.

Kopirati
Drag cursor here to close