Lekcija iz turizma

Sinjska alka - Od povijesne priče do isplativog turističkog događaja koji čuva tradiciju

Kultura / Flash | 06. 08. 2014. u 06:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viteško alkarsko društvo i Turistička zajednica grada Sinja od Sinjske alke napravili su pravi brend koji svake godine početkom kolovoza širom svijeta pronese pozitivan glas o ovom malom gradiću u dalmatinskoj zagori.

Alkarske utrke (bara, čoja i alka) nisu jedino što se tih dana, već 300 godina, odvija u Sinju.

Svečanosti počinju nekoliko dana prije same alke i podrazumijevaju razne kulturne događaje poput natjecanjem za Baru, festivala dalmatinske pjesme, predstavljanju zlatnog i srebrnog novca, večeri viteštva i folklora.

U spomen na slavnu pobjedu u čast svoje nebeske zaštitnice i spasiteljice, Čudotvorne Gospe Sinjske, koja je 1715. obranila Sinj od osmanlijske najezde, Sinjani već gotovo 300 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak.

Sinjska alka u svojoj veličanstvenosti ujedinjuje Istok i Zapad, junaštvo i nepokolebljivost predaka, pomirenje kultura i nacionalni identitet.

Alka je nastala u vrijeme kad su u Europi postojale mnoge slične viteške igre. Sve su danas prepuštene zaboravu, samo je Sinjska alka, u osvit svoje tristote godišnjice, pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

Ono najzanimljivije je da se ljubazni domaćini zaista vesele tisućama posjetitelja, te da cijeli grad živi za Alku. Kako i ne bi s obzirom na financijsku isplativost jednog ovakvog događaju za jedan ovako mali grad.

I dok slični događaji u Bosni i Hercegovini uglavnom ostanu na lokalnoj razini te u publici vidimo samo one koji po nekoj liniji moraju doći, Sinjani alku iskoriste maksimalno.

Domaće stanovništvo po niskim cijenama na ulicama prodaje sinjske uštipke i pršut, Turistička zajednica ima raspoređene info-pultove po cijelome gradu, gradska glazba i folklorno društvo paradiraju gradom, a sve to skupa čini izvrstan spoj tradicije i kulture u svrhu promocije ovoga gradića i njegovih vrijednosti.

Vrijedi istaknuti kako je cijeli grad pokriven besplatnom wifi mrežom, te kako na više lokacija možete pronaći QR kodove pomoću kojih ćete doznati sve što vas zanima, a ovaj spoj tradicionalnog i modernog rijetko se može vidjeti.

Očigledno je kako su svi zajedno prepoznali važnost ovoga povijesnog događaja i brendirali ga, te na jedna pozitivan i moderan način, uz očuvanje tradicije, gotov proizvod plasirali turistima i svijetu, promovirajući tako cijeli grad izvan granica države.

Kopirati
Drag cursor here to close