Rođen u kamenu

U Ljubinju svečano otkriven spomenik kulture pjesniku i redatelju Sergeju Ćuku

Kultura / Flash | 05. 08. 2014. u 21:21 Jelena Denda

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik kulture u čast ljubinjskog pjesnika i redatelja Sergeja Ćuka, koji podiže NVO “Moja Hercegovina”, otkriven je na njegov rođendan, u Ljubinju, uz prisustvo brojnih prijatelja i poštovatelja njegovog lika i djela.

Ljubinjem su odjekivali odabrani stihovi Sergejevih pjesama, a 20 predstavnika Pozorišta mladih “Gimnazijalac”, čiji je osnivač bio Ćuk, položilo je na spomenik 20 bijelih ruža, kao simbol 20 godina njegovog postojanja.

Prema riječima Dragiše Sikimića, predsjednika NVO “Moja Hercegovina” i idejnog tvorca ovog projekta, podizanje spomenika je način da se Ljubinje kao zajednica oduži Sergeju.

''Sergej Ćuk je bio moj osobni prijatelj i čovjek koji se 30 godina bavio kulturnim stvaralaštvom, i bio je jedini čovjek koji je radio sa tako velikim brojem mladih ljudi. Ovo nije klasičan spomenik pojedincu, već se radi o spomeniku kulture podignutom u čast Sergejevog lika i djela. Ponosan sam i sretan da sam bio u prilici realizirati ovakav projekt i to baš na njegov rođendan'', istaknuo je Sikimić.

Realizaciju svoje ideje NVO “Moja Hercegovina” povjerila je trebinjskom umjetniku Željku Aleksiću. Prihvatio je, kaže, kao veliku čast.

''Htjeli smo tipičan hercegovački spomenik, skroman kao i sami Hercegovci, koji, naravno, ima neku svoju priču. Kamen smo našli na granici između Hercegovine i Crne Gore, na Vučijem dolu.

Spomenik predstavlja rađanje iz kamena. Ima kameno postolje iz kog se rađa spomenik, a pjesnik se rađa iz toga kamena sa knjigom u ruci kao simbolom pjesništva.

Ispod je jedna strofa njegove pjesme ''Rođen u kamenu'', koja djeluje kao stranica izbucana iz knjige. Na pozadini spomenika uklesana je njegova pjesma Suza iz krša'', objašnjava Aleksić.

Emocije su u Ljubinju ophrvale sve, a posebno, svakako, Sergejeve roditelje. Njegov otac Ratomir Ćuk kaže da su se Ljubinjci Sergeju odužili za života čak i više nego što su mogli, u njegovoj velikoj borbi za život.

''Teško se i roditi u malom mjestu, a kamoli živjeti i stvarati. A mučno je, najmučnije, stvarati u malom mjestu duhovne vrijednosti. Sergej je imao tu sudbinu da sve to bude.

Ovi momci iz “Moje Hercegovine” prepoznali su to Sergejevo duhovno djelo i svoju ideju ovjekovječili u fantastičnoj simfoniji, koju je u kamenu isklesao trebinjski vajar Željko Aleksić. Uklesanu pjesmu Rođen u kamenu, ne kao otac, već kao građanin, kandidiram za hercegovačku himnu'', rekao je Ćuk.

Stihove u Sergejevu čast danas je govorio i njegov prijatelj Novica Telebak. U čast prijateljstva posebne stihove za Sergeja napisao je njegov liječnik i prijatelj Vukašin Lugonja.

Sergej Ćuk se tako na svoj rođendan ponovo rodio u Ljubinju.

Kopirati
Drag cursor here to close