Mostarski kulturni pogled

Predavanje 'Boje u komunikaciji' Darija Terzića u Centru za kulturu Mostar

Ovisno o želji publike na predavanju će se govoriti i o bojama u religiji, politici, marketingu, modi, glazbi, filmu i slično.
Kultura / Flash | 20. 11. 2023. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Boje u komunikaciji'', interaktivno predavanje na poseban način prilagođeno publici, bit će upriličeno u mostarskom Centru za kulturu u srijedu, 22. studenoga, s početkom u 19 sati.

Predavač je doktor komunikologije Dario Terzić čije je polje ekspertize upravo kromatika, odnosno boje u svakodnevnoj ljudskoj komunikaciji, priopćili su organizatori.

Terzić se već godinama bavi ovom tematikom, a poseban naglasak u njegovim istraživanjima stavljen je na komuniciranje u podijeljenim gradovima što je bilo i tema njegovog doktorata obranjenog prije više od pet godina na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kromatika, kao grana komunikologije, tek je u razvoju. Do sada smo ovu pomalo neobičnu znanstvenu disciplinu susretali uglavnom u marketingu, psihologiji komuniciranja i sličnim podoblastima.

Važno je napomenuti da se boje ne mogu analizirati izvan konteksta kulture, vremena i prostora. Istraživanja pokazuju da 87 posto informacija iz okruženja primamo vidom, devet posto sluhom, a četiri posto ostalim čulima. Svi smo mi na neki način potrošači boja.

Ovisno o želji publike na predavanju će se govoriti i o bojama u religiji, politici, marketingu, modi, glazbi, filmu i slično.

Ovo predavanje samo je jedan od sadržaja u okviru manifestacije "Mostarski kulturni pogled - dani otvorenih vrata", odnosno velikog projekta "Prostori koji pokreću".

Kopirati
Drag cursor here to close