Financijske odluke

S dodatnih 50 tisuća KM Vlada FBiH pomaže obnovu pravoslavne crkve u Mostaru

Kultura / Flash | 19. 06. 2014. u 12:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je danas nekoliko odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz 'Tekuće rezerve Vlade Federacije' Proračuna FBiH za 2014. godinu. Vlada FBiH je donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz 'Tekuće rezerve Vlade Federacije' Proračuna FBiH za 2014. godinu Federalnom zavodu za agropedologiju u iznosu od 54.500 KM, na ime povećanog obima poslova zbog stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH. Sredstva će biti utrošena za nabavku materijala i sitnog inventara (5.000 KM) i opreme (49.500 KM).

Federalni zavod za agropedologiju je, zaključkom Vlade Federacije BiH od 15.05. ove godine, obavezan da nakon povlačenja voda u vodotoke rijeka, u suradnji s županijskim općinskim organima, izvrši ispitivanje uzoraka i kemijsku analizu tla poplavljenog područja s ciljem utvrđivanja mogućnosti daljeg korištenja zemljišta. Stoga je Federalni zavod za agropedologiju donio Program hitnih mjera sanacije poplavljenog poljoprivrednog zemljišta u Federaciji BiH. Danas odobrena sredstva potrebna su za realizaciju zadataka utvrđenih Programom.

Federalnom ministarstvu prostornog uređenja odobreno je 50.000 KM za sufinanciranje obnove Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, a Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica 46.000 KM na ime financijske pomoći za realizaciju programskih aktivnosti Udruženja protjeranih građana općine Drvar - 'Održivi povratak'.

Naime, Vladi i Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica ovo udruženje se obratilo sa zahtjevom za pomoć u realizaciji projekta 'Mini sportska povratnička olimpijada'. Pored ovog projekta, planirana je adaptacija objekta ispred Titove pećine i prilazni put, kao i obnova spomen ploče 'Misija saveznika iz Drugog svjetskog rata'.

Danas su odobrena sredstva i Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova u iznosu od 4.900 KM na ime financijske pomoći obiteljima poginulih pripadnika i šehidskim obiteljima Odreda policije specijalne namjene 'Lasta', a povodom obilježavanja 22. godišnjice od formiranja.
Federalnom ministarstvu kulture i sporta odobreno je 9.410 KM kao pomoć za troškove liječenja atletičarke Adise Jusufović.

Vlada je odobrila Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike izdvajanje u iznosu 80.000 KM na ime provedbe projekta 'Roditeljska kuća' Udruženju 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'. Svrha ovog projekta je osigurati kontinuiran boravak roditelja i djece koja su oboljela od malignih oboljenja po uzoru na roditeljske kuće iz zemalja u okruženju.

Federalna vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da iz sredstava Tekuće rezerve Vlade FBiH dodijeli 'Udruženju građana za Srebrenicu' iz Srebrenice 50.000 KM, a udruženjima 'Klisa' Srebrenica, 'Most' Srebrenica i Udruženju za povratak raseljenih osoba Gradačac/Pelgićevo po 10.000 KM.

Vlada je prihvatila Informaciju i podržala stav Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o odgodi izmirenja dugovanja Općine Kladanj od 122.100 KM, po Sporazumu o načinu podmirenja dugovanja zaključenom 29.01.2014. godine. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta zaduženo je da, nakon isteka roka odgode izmirenja dugovanja, odnosno od 01.06.2015. godine, aktivno prati ispunjenje obaveza Općine Kladanj po Sporazumu, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close