'Nadrealna istorija'

Nele Karajlić snima seriju o Mladoj Bosni

Kultura / Flash | 19. 06. 2014. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nele Karajlić je nedavno završio autobiografiju ''Fajront u Sarajevu'', a sada priprema novi projekt i najavljuje povratak televiziji.

''Moj novi projekt ima radni naslov 'Nadrealna istorija'. U njegovoj prvoj sezoni, serija od 12 epizoda govorila bi o 'Mladoj Bosni', najrevolucionarnijem i najavangardnijem trenutku u povijesti našeg naroda'', rekao je Nele za Blic.

Njegov novi TV projekt govori o pripadnicima pokreta Mlada Bosna koji su pripremili i izvršili atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Ferdinanda.

''Serija bi bila napravljena u bajfordovskom stilu i bila bi neka vrsta mog iskustva rada s pokojnim Timothyjem (Johnom Byfordom). Ličila bi na Neven i Poletarac, ali bi u svojoj suštini osim edukativnog imala i zabavni karakter s ciljem da se oko televizora, kao nekada, okupi cijela obitelj'', rekao je Nele i dodao kako se odlučio za ovo povijesno razdoblje jer vjeruje da ''nikada prije i nikada poslije Srbi nisu bili toliko ispred svijeta''.

''U umjetničkom, intelektualnom i revolucionarnom pogledu bili smo korak ispred svijeta u vrijeme Mustafe Golubića, Vladimira Gaćinovića, Dimitrija Mitrinovića, Gavrila Principa, Ive Andrića i ostalih mladobosanaca, koji su tijekom i nakon svoje burne i eksplozivne mladosti dotakli svjetski vrh u nezapamćenom umjetničkom i revolucionarnom zanosu'', rekao je nekadašnji sarajevski Nadrealist.

Inače, Timothy John Byford, koji je preminuo početkom svibnja u Beogradu, rođen je 1941. godine u Engleskoj.

U Beogradu je živio velik dio života, a najpoznatiji je po dječjim tv-emisijama koje je režirao, isprva na BBC-u, gdje je za svoj prvi dokumentarac dobio nagradu BAFTA, a zatim u Sarajevu (serija za djecu 'Otvori prozor') i u Beogradu ("Neven", "Babino Unuče" i "Poletarac").

U bivšu Jugolasviju Byford se preselio 1971. godine i oženio se suprugom Zoricom, a državljanstvo je dobio tek 2004. godine u dobi od 65 godina, i to intervencijom tadašnjeg srbijanskog predjednika Borisa Tadića.

Byfordu je 2005. dijagnosticiran karcinom multiple myeloma. U intervjuu Blicu požalio se 2013. godine da ne može doći do lijeka jer ga ljekarne u Beogradu nemaju i izjavio da "neće umrijeti od raka, već od birokracije".

Kopirati
Drag cursor here to close