U vrijeme virusa

Čudo od djeteta: Rim obilježava 500 godina Rafaelove smrti

Na izložbi u rimskoj Kvirinalskoj palači, sjedištu talijanskog predsjednika, bit će izloženo dvjestotinjak djela slavnoga slikara, dizajnera i arhitekta, čuda od djeteta koji je umro 1520. u 37. godini.
Kultura / Flash | 05. 03. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija obilježava 500. godišnjicu smrti renesansnog majstora Rafaela izložbom bez premca, ali je njezina priprema obilježena sukobom o tome je li dragocjeni portret pape Leona X. prekrhak za transport.

Na izložbi u rimskoj Kvirinalskoj palači, sjedištu talijanskog predsjednika, bit će izloženo dvjestotinjak djela slavnoga slikara, dizajnera i arhitekta, čuda od djeteta koji je umro 1520. u 37. godini.

Rafaelova djela

Stručnjaci su duboko podijeljeni je li iz fiorentinske Galerije Uffizi trebalo seliti portret pape Leona X. i dvojice kardinala. U vlasništvu galerije je otprilike četvrtina Rafaelovih djela koja će biti izložena u Kvirinalu od četvrtka do 2. lipnja.

Naslikana u burgundijski crvenoj i krvavo narančastoj između 1518. i 1519. godine, izazvala je senzaciju u ono doba zbog tada revolucionarnog koncepta grupnog portreta.

Stručni odbor Galerije Uffizi odlučio je da slika veličine 154x119 centimetara zbog svoje krhkosti ne može na put u Rim. Svih četvero članova odbora prošli je tjedan podnijelo ostavke pošto je direktorica galerije, Njemica Eike Schmidt, zanemarila njihov stav i odlučila suprotno.

U pismu objavljenom u listu La Repubblica, odbor je javnosti otkrio da se to Rafaelovo djelo nalazi na popisu 24 djela koja se ne bi smjela micati iz Uffizija.

"Leon X. bio je papa mira. Ta je slika bila vrlo važna kad je on bio u Rimu. To je djelo identiteta koje i sada mora biti u gradu papa - Rimu", rekla je Schmidt novinarima u srijedu.

Leon X., Giovanni de Medici, bio je drugi sin Lorenza di Medicija, vladara firentinske republike. Sukob je bio završetak trogodišnjeg napornog rada na sastavljanju postava izložbe toga majstora, jednoga iz trojstva renesansnih velikana, zajedno s Leonardom i Michelangelom.

Rafaelova djela su za rimsku izložbu stigla iz Louvrea, londonske Nacionalne galerije, madridskog Prada i Nacionalne galerije u Washingtonu.

Crvena ruža

U povodu 500. godišnjice smrti, njegov grob u rimskom Panteonu ove će cijele godine biti ukrašen crvenom ružom. Osim u Rimu, godišnjica se obilježava događanjima u njegovu rodnom Urbinu, gradom opasanom srednjovjekovnim zidinama u srednjoj Italiji, i u Milanu.

Njegove slavne tapiserije tkane u Bruggeu koje prikazuju događaje iz života svetih Petra i Pavla vise u Sikstinskoj kapeli, njihovu predviđenu domu od početka.

Unatoč preranoj smrti, Rafael je iza sebe ostavio golemu količinu radova, koji se većinom nalaze u Vatikanu, čiji muzeji imaju nekoliko prostorija s njegovim freskama. Mnoge od njih očaravajuće su, iako nedovršene i prikazuju samo nagovještaj njegove prave genijalnosti.

"Rafael je ostavio nasljeđe neprocjenjive ljepote", kazao je u siječnju papa Franjo.

Rimska retrospektiva, koju direktorica Uffizija naziva dosad najvećom i najvažnijom posvećenu Rafaelu, već ruši rekorde.

I prije otvaranja izložbe naručeno je 70 tisuća ulaznica, iako se Italijom širi zaraza koronavirusom.

"To je prikladno jer je i Rafael umro od infekcije", rekla je Schmidt, pozivajući se na najrašireniju teoriju o slikarevoj iznenadnoj smrti.

Romantičnija verzija kaže da je umro od premorenosti i stresa izazvanog burnom ljubavnom vezom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close