Rijaset IZ-a poziva građane BiH da pomognu Siriji

Kultura / Flash | 20. 12. 2016. u 16:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozvao je muslimane i građane Bosne i Hercegovine na prikupljanje pomoći za narod Sirije, prenosi Anadolija.

"U svim džematima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u domovini i dijaspori, u petak, 23. prosinca 2016. godine, organizirat će se prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga, sergija, za pomoć napaćenom narodu Sirije", navedeno je u priopćenju Islamske zajednice u BiH.

Poziva muslimane i sve građane da, u skladu sa svojim mogućnostima, još jednom pokažu nesebičnost i solidarnost s ljudima u stanju patnje i obespravljenosti, te uzmu sudjelovanje u pružanju pomoći narodu Sirije.

"Naš, naizgled, skromni doprinos može povratiti nadu sirijskom djetetu, pomoći mu da pronađe životni smisao ili mu ublaži bol i patnju. Pokažimo vjerničku solidarnost i ljudsko suosjećanje. Pokažimo da smo razumjeli islamski princip da ljudima pripada samo ono što udijele drugima, posebno potrebnim i marginaliziranim, da je dobročinstvo najsigurnija investicija, da je to put postizanja sreće na ovom i razlog spasa na budućem svijetu. Onaj tko nema ljubavi i milosti prema drugom čovjeku udaljuje se od Božje ljubavi i milosti", naglašeno je u priopćenju.

Podsjetili su da su muslimani, putem Islamske zajednice, u protekle dvije godine prikupili preko 500.000 KM i taj iznos je realiziran u projekt kupovine, postavljanja i opremanja 15 kontejnera za potrebe izbjegličkog kampa za oko 5.000 sirijskih izbjeglica. Također Islamska zajednica je prikupila i realizirala oko 185.000 KM u vidu medicinske pomoći i pomoći medicinskom kadru koji se brine o sirijskim izbjeglicama na jugu Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close