Nakon 10 godina

Sat na zgradi Muzeja Hercegovine ponovno radi

Kultura / Flash | 20. 12. 2016. u 15:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa zgrade Muzeja Hercegovine u Trebinju danas su se, nakon više od deset godina, čuli otkucaji sata koji je na tom mjestu postavljen 1904. godine, kada je završena izgradnja tadašnje austrougarske vojarne.

Direktorica Muzeja arheolog Ivana Grujić rekla je novinarima da je riječ o mehaničkom mehanizmu sata koji otkucava na svakih sat vremena, a broj otkucaja pokazuje broj sati, naglašavajući da on nostalgično podsjeća Trebinjce na slavnu prošlost srednjovjekovnog Trebinja.
Iako su se ranije otkucaji čuli u cijelom gradu, u Muzeju kažu da su sada otkucaji tiši, ali da će ih građani Trebinja i gosti svakako čuti.

Grujić navodi da je Trebinje grad koji ima slavnu prošlost i da je upravo jedan od pokazatelja te prošlosti sat koji se nalazi na zgradi, piše Srna.

"Puštanjem u rad ovog sata želimo da podsjetimo da Muzej Hercegovine čuva uspomenu na austrougarski i turski okupatorski period", istaknula je Grujić, napominjući da sat nije radio posljedih godina zbog radova na rekonstrukciji zgrade Muzeja.

Ona je ukazala da je značaj puštanja sata u rad veliki samim tim što se nalazi u zgradi austrougarske vojarne koju je vojska Kraljevine Jugoslavije 1918. godine naslijedila nakon pobjede u Prvom svjetskom ratu i oslobođenja od okupatora, od kada je bila u njenom vlasništvu do 1921. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close