Simbol solidarnosti

Relikvija Gospinih suza iz Sirakuze u Srebrenici

Kultura / Flash | 13. 07. 2015. u 13:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Relikvija Gospe od Suza je u Bosnu i Hercegovinu došla preko Zračne luke Mostar, odakle se danas vraća natrag u Sirakuzu.


Relikvija u svom posjetu BiH je u prisutnosti kardinala Puljića odnešena u Srebrenicu uz sljedeću nakanu: - Mi katolici u Sirakuzi posebno častimo lik Gospin koji je proplakao i te suze smo donijeli ovdje kao simbol solidarnosti sa svim suzama koje su prolivene radi žrtava rata. Želimo pokazati solidarnost sa svima koji nose bol u duši radi svojih mrtvih, a ujedno želimo i moliti za sve one koji su zlo činili da im Bog prosvijetli pamet.

Podsjetimo, u petak, 10. srpnja 2015., nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posjetio je katoličku kapelu u Srebrenici i Memorijalni centar u Potočarima. U pratnji kardinala Puljića bio je njegov osobni tajnik don Branko Jurić i grupa hodočasnika mira sa Sirakuze predvođena don Lucom Saracenom, čuvarom svetišta Gospe od Suza na Sirakuzi.

U prijepodnevnim satima u dvorištu katoličke kapele u Srebrenici kardinal Puljić slavio je Svetu misu za sve ljude koji pate. Na početku ga je pozdravio upravitelj župe Presvetoga Srca Isusova - Zvornik vlč. fra Niko Josić koji je gostima iz Italije predstavio povijest Franjevačkoga reda u Bosni i Hercegovini, te grupu katolika koja danas živi u Srebrenici.

U kratkoj homiliji kardinal Puljić je predstavio relikvije Gospinih suza sa Sirakuze koje su donijeli hodočasnici mira. Istaknuo je da su Gospine suze donesene i u Srebrenicu kako bi bile znak solidarnosti sa brojnim suzama prolivenim na tom tužnom mjestu.


Dodao je da današnjim dolaskom žele pokazati solidarnost sa svima koji nose bol na duši zbog svojih stradalih, moliti da ih Bog okrijepi, ali moliti i za sve one koji su zlo činili da im Bog prosvijetli pamet, te da se pokaju i obrate.

Nakon Svete mise kardinal Puljić se s pratnjom uputio u Memorijalni centar u Potočarima kojega je obišao sa članovima Organizacijskoga odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Tom prilikom izrazio je pijetet prema svim nevinim žrtvama, ne krijući potresenost zločinima koji su se tu dogodili. 

Reljef Bezgrešnoga Srca Marijina, izrađen od gipsa, postavljen iznad bračnog kreveta u kući mladog bračnog para Angela Iannusa i Antonine r. Giusto, plakao je ljudskim suzama 29. 30. i 31. kolovoza, te 1.rujna 1953. godine.

Sicilijanski episkopat, pod predsjedavanjem kardinala Ernesta Rufinija, izrekao je 13. prosinca 1953. svoj sud: 'Ne može se sumnjati o stvarnosti suza... Neka takva manifestacija Nebeske Majke potakne sve na spasonosnu pokoru i na življu pobožnost prema Bezgriješnom Srcu Marijinu“.

Godinu dana kasnije papa Pio XII. Zaključio je Marijanski kongres na Siciliji radio porukom u kojoj, između ostaloga, kaže: - Bez sumnje, Marija je u nebu zauvijek sretna i ne trpi ni boli ni žalosti, ali Ona nije bez osjećajna, štoviše, uvijek gaji ljubav i sažaljenje prema ljudskom rodu kojem je bila dana za Majku... Hoće li ljudi razumjeti tajanstveni govor ovih suza?

Papa Ivan Pavao II. Prigodom posvete svetišta Gospe od Suza u Siracusi 6. studenog 1994. g rekao je: "To su suze boli radi onih koji odbijaju ljubav Božju. To su suze molitve, molitve majke koja daje snagu svakoj drugoj molitvi, to su suze nade koje otapaju tvrdoću srdaca!

Kopirati
Drag cursor here to close