Autor Slavo Antin Bago

Roman "Oaza vire, ljubavi i nade" ugledao svjetlo dana

Kultura / Flash | 13. 07. 2015. u 12:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nakladi hrvatskog kulturnoga društva "Napredak", podružnice Mostar iz tiska je ovih dana izišao roman "Oaza vire, ljubavi i nade", autora Slave Antina Bage.

Roman govori o poraću u dijelu Hercegovine, preciznije u posuškom kraju te mentalitetu ljudi toga kraja koji su naslijedili od svojih predaka.

Riječ je o nastavku prethodnog Baginog romana "Račvaste staze", objavljenog 2011. godine. Sastavljen je od 48 poglavlja i svako može bit zasebno za sebe. Radnja u romanu se odvija u Glavici, posuškom selu. Sraz je to komunizma s jedne strane te hrvatstva i katoličke vjere s druge. Onih između jednostavno nije moglo biti, kazao je recenzent knjige Miljenko Ostojić.

Ostojić dodaje kako roman počinje i završava gangom koja je prisutna u svih 48 poglavlja što je jedna od bitnih značajki romana, način pjevanja koji karakterizira Hercegovca kamo god stigne.

Prof. Stjepan Galić podvlačeći paralelu između ta dva romana kazao je kako ni jedan nema svoga glavnog lika niti fabulu da bi se mogao prepričati kao roman.

Slavo Antin Bago rođen je 1939. godine u Čitluku pored Posušja. Do danas je objavio 25 knjiga, što književnih što stručnih. Četrdeset dvije godine je radio u prosvjeti.
Lektorica i korektorica knjige je prof. Blanka Kolenda.

Kopirati
Drag cursor here to close