Mladi

Regionalni trening u Sarajevu: Kako spasiti muzejske kolekcije u slučaju katastrofe

Kultura / Flash | 07. 11. 2016. u 20:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28 mladih profesionalaca iz oblasti naslijeđa i muzeologije iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Egipta, Gruzije, Irana, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske sudjeluju na trotjednom treningu o zaštiti i spašavanju muzejskih kolekcija, materijalne i nematerijalne baštine u slučajevima katastrofa.

'Međunarodni trening o upravljanju rizika u kriznim situacijama u oblasti kulturne baštine' organiziraju uz zajedničke napore sestrinske organizacije Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders - CHwB) iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Trening je počeo u Sarajevu, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, gdje će se održati prvi tjedan programa (od 7. do 12. studenog). Trening će se nastaviti u Prištini (od 13. do 20. studenog), dok će zadnji, treći tjedan, biti održan u Đirokastri u Albaniji (od 21. do 27. studenog).

Program kombinira teorijska predavanja regionalnih i međunarodnih stručnjaka sa praktičnim vježbama osmišljenim da prikažu stvarnu situaciju i provjere znanje sudionika. Trening ima za cilj da profesionalci u obasti naslijeđa steknu praktične vještine u zaštiti i spašavanju muzejskih kolekcija, lokaliteta i nematerijalne baštine prije, tijekom i nakon katastrofa.

U prvom tjednu treninga sudionici će učiti o različitim pristupima i strategijama očuvanja naslijeđa i muzejskih kolekcija, identifikaciji rizika od uništenja naslijeđa, kao i prvoj pomoći u spašavanju vrijednih predmeta, ali će uzeti učešće i u vježbi simulacije katastrofe.

Trening je organiziran u sklopu regionalnog projekta Zaštita kulturnog naslijeđa u izvanrednim situacijama na Balkanu (Balkan Cultural Aid Response for Emergencies - B+CARE). B+CARE je platforma osnovana u ožujku 2016. godine s ciljem da inspirira, poduči i koordinira volontere u poslovima pripreme i pružanja pomoći u hitnim slučajevima.

Trening financira Prince Clause fondacija za kulturu i razvoj iz Nizozemske i Vlada Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close