Povijesna priča

Ramski dimnjačar čuva tajnu o padu Prozora pod Osmansku vlast

Kultura / Flash | 02. 02. 2017. u 10:35 Zoran Stojanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaka bosanskohercegovačka mikro sredina ima svoje legende. One su slične i opet su različite. Sličnost je u nastojanju da kraj ima veću važnost u povijesti pa se vezuju uz mnoge povijesne ličnosti i događaje kao što su vladari, osvajači, bitke...

To su lokalne pojave koje imaju univerzalni predznak ili neki univerzalni obrazac. Različitost je u lokalitetima, toponimima i ličnostima koje su vezane uz legendu. Najzanimljivije su ostale sačuvane u usmenoj predaji, a ponekada su i zapisane u pjesmama i različitim pripovijestima.

Rama je prepuna upravo takvih legendi. One su vezane uz nekadašnje postojanje crkava, zavjetnih grobova, tumulusa, gradina, utvrda, stradalih svatova, djevojačkih likova kao što je Diva Grabovčeva, vila i hajduka.

Mnoge od tih legendi su zapisane u originalnoj predaji ili su obrađene u književnom stilu kako bi se sačuvale od zaborava. Mnoge narodne pjesme su ispjevane na tu temu.

Jedna od najuzbudljivijih i najzanimljivijih legendi je tursko osvajanje grada Prozora. Velika većina stanovnika općine Prozor-Rama zna za tu legendu.


Članak iz Oslobođenja (Foto: Zoran Stojanović)

No, malo kome je poznato da jedan od najpoznatijih ramskih dimnjačara Jozo Dolić brižno čuva jedan isječak iz sarajevskog Oslobođenja koji je objavljen davne 1962. godine i članak govori upravo o padu Prozora pod Osmansku vlast.

U tom članku se opisuje lukavstvo Mehmeda II Osvajača kojim je zauzeo Prozor. Također se ističe svjedočenje tada živućih svjedoka o istinitosti lukavstva i nagrade koju je tada dodijelio Sultan. 

Jozo Dolić ne čuva samo ovaj članak. On je pravi sakupljač svega zanimljivog što se tiče Prozora i cijele Rame. Sigurno će biti prostora da se sve jednom pokaže ono što je Jozo prikupio i brižno sačuvao.

Kopirati
Drag cursor here to close