Igor Božović

Promocija romana 'Al Gieba' u Čitluku

Kultura / Flash | 29. 09. 2015. u 10:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Evergreen-Grinu u Čitluku u četvrtak, 1. listopada 2015. godine u 20.30 sati bit će održana promocija romana ‘Al Gieba’ autora Igora Božovića.

Al Gieba je prvi hercegovački noir roman Igora Božovića, koji govori o skrivenome u domaćem društvu, prostituciji, seksu, korupciji i svemu onome što je ispod površine u politici, ali i o obiteljskim odnosima i znanosti na jedan sasvim novi i neobičan način.

Sam autor, dugogodišnji novinar, pjesnik i kolumnist portala Bljesak.info ističe kako je u romanu, iako je on jedna izmišljena priča, ipak koristio događaje iz vlastitog života, odnosno iz događaja koje je vidio u svojoj novinarskoj karijeri. Ideja za roman, kako nam je Božović otkrio, je nastala prije tri godine, priču je razrađivao gotovo dvije godine, a i prije godinu dana nastala je Al Gieba.

Do sada je roman imao zapažena predstavljanja u Mostaru i Čapljini, predstavljen je i na Međunarodnome Sajmu knjige u Banja Luci, a pred čitlučkom publikom o njemu će govoriti izdavač Ilko Barbarić (MC Terra) i autor Igor Božović. Pjesme spomenute u knjizi izvodit će Anita Šunjić, bivša članica grupe Venus.

Recenzentica romana Martina Mlinarević Sopta, opisujući glavne elemente romana, navodi da je seks u Al Giebi "(...) netipičan za našu književnost. On nije prikriven, površan, degutantan, niti se s nelagodom ili zadrškom o njemu piše ili čita. On je živ i strastven, surov, ali stvaran, do krajnjih granica ogoljen."

Recenzent romana Boris Čerkuč ističe višeslojnost romana s naglaskom na nesvakidašnjom kombinacijom Svemira i glazbe. "Zahvaljujući prvom romanu Igora Božovića dobili smo priliku uživati u jednoj priči koja sadrži sve elemente napetog kriminalističkog romana kakvi se inače pišu na Zapadu, ali vješto provučenu kroz naše lokalne tranzicijske specifičnosti. Likovi su svjetski, ali opet naši."

Urednica romana Adriana Rajič naglašava vješt spoj ozbiljnih klasičnih i elemenata zabavne suvremene književnosti. "Rekla bih kako je upravo u tome i prednost Božovića što je između Nesb?a i Krleže pa se približio Pavličiću i Tribusonu koji pišu, lako i pitko, zanimljivo čitatelju, a progovaraju o suvremenoj problematici i razbijaju predrasude o našoj takozvanoj dosadnoj hrvatskoj književnosti."

Kopirati
Drag cursor here to close