teatar iz Poljske

Predstavom 'Moja Bosna' suradnja mostarskih kazališta ide naprijed

Kultura / Flash | 29. 09. 2015. u 10:16 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što ova predstava ustvari prikazuje jeste tu čudnu priču između ljudi u Bosni i Poljskoj, koji su ustvari kada su živjeli u Bosni čeznuli za Poljskom, a kad su se preselili u Poljsku čeznuli za Bosnom'', rekla je Adela Lerić ispred Mostarskog teatra mladih koji je u suradnji s HNK Mostar zaslužan za predstavljanje predstave "Moja Bosna" Teatra Modrzejewske iz Poljske.

Lerić je istaknula kako redatelj i osnivač ovog kazališta, Jacek Glomb, donosi ovu predstavu zajedno s autoricom teksta Kataržinom Knichalskom a ona prikazuje junake izuzetne povijesne balade u kojoj su tragični i potresni fragmeti isprepleteni s komičnim scenama.

''Pratimo ih u godinama iz II svjetskog rata, u tadašnjim situacijama okrutnih borbi svih protiv svih (srpskih četnika, hrvatskih ustaša i domobrana, komunističkih partizana Tita) neposredno poslije rata'', govori Lerić i dodaje kako se predstava dotiče i elemenata iz opsade Sarajeva, devedesetih godina prošlog stoljeća

U teatru pod direkcijom Jaceka Glomba dosljedno se realizira koncepcija vezivanja umjetničke djelatnosti s prostorom grada igrajući predstave ne samo na matičnoj sceni nego i predstave koje se mogu igrati u napuštenim salama nekih tvornica, trgovinama i slično.

Ispred Mostarskog teatar mladih, koji je inicirao ovaj projekt, na konferenciji za novinare u HNK Mostar, prisutnima se obratio i Bojan Beribaka te istaknuo kako uz ovaj, Mostarski teatar Mladih, nastavlja sezonu s dvije predstave i dosta projekata koje će nastojati realizirati tijekom sezone.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar, ističe zadovoljstvo suradnjom između mostarskih kazališta te najavljuje ambicioznu sezonu svoje kuće.

''Jako smo zadovoljni da se suradnja između mostarskih kazališta nastavlja na svim razinama od zajedničkih predstava i produkcija, do razmjene predstava i evo do sudjelovanja u zajedničkim projektima kao što je gostovanje ovog kazališta iz Poljske'', rekao je Vukoja i dodao kako od ovakvih zajedničkih projekata imaju korist i oni u kazalištu ali i cijeli grad.

HNK Mostar trenutno radi na pripremi nove predstave 'Brat magarac' koja je nastala kao autorski projekt Renea Medveščaka u Zagrebačkom kazalištu mladi, koja je bila jedna velika kazališna uspješnica, a govori o životu svetog Franje.

''Uz ove u planu je i rad na komadu Borivaja Radakovića 'Amateri', te nešto zahtjevnija produkcija na tekst Josipa Mlakića 'Mrtve ribe plivaju na leđima' po čijem se scenariju i priprema film'', rekao je Vukoja.

Predstava "Moja Bosna" održat će se u srijedu, 30. rujna, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u 20 sati.Gostovanje ove teatarske kuće u Mostaru omogućuje Mostarski teatar mladih u suradnji sa Poljskim veleposlanstvom, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar.

Cijena karte je 10 KM, za učenike, studente i umirovljenike 5 KM.
Karte se mogu rezervirati na telefon 063 317 348,.

 

Kopirati
Drag cursor here to close