2024

Službeni poziv: Mostar kreće u još jednu utrku

EPK je projekt koji zahtijeva konsenzus svih političkih aktera u zemlji, kao i konkretnu financijsku, logističku i političku podršku pripremi i realizaciji ovog projekta
Kultura / Flash | 13. 10. 2017. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svojim kandidaturama, gradovi Banja Luka i Mostar napravili su hrabar iskorak u povratku kulture u fokus lokalnih razvojnih politika. Ali, bez odgovarajuće podrške viših administrativno-političkih struktura taj iskorak neće biti dovoljan’’, navodi se u pismu Koordinacijskog odbora mreže Kultura 2020.

Naime, Koordinacija Europskih prijestolnica kulture pri Europskoj komisiji u Bruxellesu danas je objavila poziv za titulu Europske prijestolnice kulture za 2024. godinu za koju će se moći kandidirati i gradovi iz Bosne i Hercegovine. To je omogućeno odlukom iz 2014. godine koja precizira učešće gradova iz zemalja koje nisu članice EU (zemlje kandidati i zemlje potencijalni kandidati).

Gradske uprave Banja Luke i Mostara već su najavile svoje kandidature, a nije isključena mogućnost da do 10. listopada 2018. godine, kada je rok za predaju aplikacija, svoje kandidature objave i drugi gradovi iz BiH.

 


''Kao mreža kulturnih institucija, nezavisnih kulturnih organizacija i kulturnih radnika u BiH, Kultura 2020 je prepoznala važnost koji program EPK može imati za razvoj kulturnog sektora u BiH. Zato je i podržala kampanju kojom je UG Akcija Sarajevo od maja 2016. informirala bh. javnost, uključujući i gradske administracije, o tom programu. Osim toga, Mreža K2020 srdačno pozdravlja najavljene kandidature Mostara i Banja Luke kao nepobitan dokaz da pojedine gradske administracije u BiH počinju prepoznavati kulturu kao jedan od ključnih faktora društvenog razvoja i namjeravaju iskoristiti šansu koju pruža EPK'', navodi se u pismu u kojem se pozivaju i više razine vlasti da pruže stratešku podršku ovim kandidaturama.

EPK je projekt koji zahtijeva konsenzus svih političkih aktera u zemlji, kao i konkretnu financijsku, logističku i političku podršku pripremi i realizaciji ovog projekta.

''Poziv prvenstveno upućujemo Ministarstvu civilnih poslova BiH zaduženom za međunarodnu kulturnu suradnju, ali smatramo da bi se po ovom pitanju trebala očitovati i entitetska resorna ministarstva: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH. Zato pozivamo ministarstva da današnji poziv Europske komisije iskoristite kao povod da ponudite konkretnu pomoć gradovima kandidatima'', navodi se u otvorenom pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close