Knjiga Ibrahima Krzovića

Predstavljena knjiga ''Kreševo - razvoj varoši i arhitektonski objekti''

Kultura / Flash | 06. 02. 2015. u 14:53 M.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga Ibrahima Krzovića "Kreševo - razvoj varoši i arhitektonski objekti" predstavljena je sinoć u Napretkovom domu u Kreševu.

O knjizi su govorili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, urednik knjige Milo Jukić te sam autor.

Komšić je, uz ostalo, kazao kako Krzovićeva knjiga ima monografski karakter i predstavlja nezaobilazno djelo svima onima koji će se baviti Kreševom i njegovom poviješću te tradicionalnim građevinama u BiH.

Posebno je naglasio Krzovićevu vještinu fotografiranja, za koju je, kazao je, trebalo i mnogo strpljivosti, pa knjiga obiluje brojnim do sada neobjavljenim fotografijama te u mnogo slučajeva i objekata koji više ne postoje.

Jukić je istaknuo iznimnu vrijednost građe koju je Krzović prikupljao više od pola stoljeća (od 1959. do 2013. godine), pogotovo što je tako temeljit istraživački pristup u današnje vrijeme praktički nestao, a naglasio je i vrijednost novih podataka donesenih u uvodu knjige, među kojima se ističu poimenični popisi stanovnika Kreševa iz 1528. i 1604. godine.

Općina Kreševo sa svojih 5.600 stanovnika ima čak osam nacionalnih spomenika BiH, najviše po glavi stanovnika u BiH, a Krzović je, kazao je Jukić, ovom knjigom podigao još jedan spomenik Kreševu.

Krzović je kazao kako se već pri prvom dolasku u Kreševo "zaljubio" u staru arhitekturu i čitav taj ambijent.

''Ispočetka nisam znao da će mi Kreševo postati trajna opsesija, moglo se dogoditi da to bude samo bljesak, ali se ispostavilo da ću mu se uvijek vraćati i da će ljubav prema ovom gradu potrajati desetljećima, a knjiga i jest rezultat takvog pristupa'', istaknuo je Krzović.

Kopirati
Drag cursor here to close