sjećanja na stradale

Nova marka HP Mostar - "70. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca"

Kultura / Flash | 06. 02. 2015. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdanjem prigodne poštanske marke "70. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca" daje svoj doprinos očuvanju sjećanja na stradale franjevce Hercegovačke franjevačke provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Izdanje sadrži arak od 12 maraka + 4 vinjete, žig i omotnicu prvoga dana (FDC), tiskano je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu nalazi se od 7. veljače 2015. godina. Likovno rješenje potpisuje dizajner Marin Musa, a nastalo je uz korištenje fotografija koje je ustupila Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće". Marka nominalne vrijednosti 0,90 KM bit će predstavljena u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu 6. veljače 2015. u sklopu trodnevnice posvećen pobijenim fratrima i ostalim nevinim žrtvama.

''Prije dolaska komunista Hercegovačka franjevačka provincija je cvjetala. Imala je svoju Franjevačku klasičnu gimnaziju gdje je predavalo 15-ak doktora, imala je svoju bogosloviju, svoju tiskaru, svoje izdavaštvo... U svibnju 1944. brojila je 231 punopravnog člana, da bi u svibnju 1946. nastavila samo sa 66. Prevedeno, komunisti su ubili jednu trećinu, jedna trećina se nije smjela vratiti, jedna trećina je ostala u domovini podvrgnuta progonu i tamnici. Simbol dolaska franjevaca na Široki Brijeg je veličanstveni hrast ispred samostanske crkve, a simbol stradanja Širokog Brijega u veljači 1945. i simbol stradanja hercegovačkih franjevaca na drugim mjestima ranjena je crkva. Komunisti su je nastojali srušiti pogodivši je topništvom 304 puta, ali hvala Bogu nisu uspjeli. Danas je ona naravno obnovljena. Hercegovački franjevci su unatoč komunističkom progonu nastojali sačuvati istinu o svojoj pobijenoj braći. Kruna tih nastojanja je pokretanje 2007. Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. Njezina je zadaća prikupiti svjedočanstva i dokumente o njihovu stradanju da bi ih Crkva jednoga dana proglasila mučenicima, odnosno blaženima i svetima. O svemu se više može čitati na portalu pobijeni.info (Fra Miljenko Mića Stojić)

Kopirati
Drag cursor here to close