Karaula

Predstavljena 'Iskušenja Bosne Srebrene'

Kultura / Flash | 13. 11. 2014. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Iskušenja Bosne Srebrene - Stradanja bosanskih franjevaca 1944.-1985." autora Marijana Karaule promovisana je u srijedu u prostorijama Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu.

''Ova knjiga govori o posljednjoj godini Drugog svjetskog rata i vremenu od tridesetak godina nakon njega kada se na našim prostorima rađala, razvijala i učvršćivala Federativna Narodna Republika Jugoslavija'', izjavio je za Agenciju Fena fra Marijan Karaula.

U knjizi je riječ o naravi komunističke vlasti u Jugoslaviji i njezinom odnosu prema crkvi.

''Knjiga "Iskušenja Bosne Srebrene - Stradanja bosanskih franjevaca 1944.-1985." veoma je potrebna onima koji su živjeli i preživjeli ono vrijeme, ali isto tako potrebna je onima koji ga nisu zapamtili. Potrebna je onima koji su više ili manje trpjeli represiju, te onima koji su tlačili druge. Potrebna je antikomunistima a možda još više komunistima'', istaknuo je Karaula.

Motiv koji ga je ponukao da napiše ovo djelo bio je čuvanje sjećanja na žrtve, propitivanje i na osnovu dokumenata i činjenica traganje za istinom o onome što se dogodilo i kako se doista dogodilo.

''Moja ljudska i redovnička obveza odigrala je da se to zna kako bi vratila čast žrtvama, pogotovo onima koji su nedužno stradali'', kaže Karaula.

Knjiga ima tri dijela. Prvi dio se odnosi na Drugi svjetski rat, najviše na 1945. godinu - vrijeme kada je najveći broj franjevaca Bosne Srebrene smrtno stradalo od Partizanskog pokreta i novoutemeljene komunističke vlasti.

Drugi dio knjige donosi podatke o 98 osuđenih franjevaca Bosne Srebrene u razdoblju od 1945. do 1985. od kojih su neki osuđeni na smrt, neki na dugogodišnje, a neki na kraće kazne zatvora.

''Treći dio knjige, možda i najvrjedniji i najzanimljiviji, donosi podatke o uzurpaciji kao jednom od oblika oduzimanja crkvene imovine školskih samostalnih župnih i drugih crkvenih zgrada u vlasništvu franjevačke provincije Bosne Srebrene'', rekao je u izjavi za Fenu fra Marijan Karaula.

Kopirati
Drag cursor here to close