Kulturno dobro

Ministar Osmanović zatražio povrat Povelje Kulina bana BiH

Kultura / Flash | 16. 12. 2015. u 12:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski sastali su se u Sankt Peterburgu, gdje je ministar Osmanović sudjelovao na IV Sankt Peterburškom međunarodnom forumu.

Osmanović je tom prilikom ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini, priopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministar Osmanović podsjetio je ruskog ministra da se u Sankt Peterburgu čuva jedno od najvažnijih kulturnih dobara za Bosnu i Hercegovinu - Povelja Kulina bana.

''Povelja Kulina bana od neprocjenjivog je značaja za povijest Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument izdat od strane jednog bosanskog vladara vladaru druge države, te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-povijesnog i jezičnog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna'', rekao je ministar Osmanović.

Istaknuo je također da je Bosna i Hercegovina, na žalost, uskraćena za posjedovanje tog dokumenta u vlastitim arhivskim i kulturno-povijesnim riznicama, te izrazio očekivanje da će izneseni argumenti naići na razumijevanje i omogućiti povrat originalnog dokumenta Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Ministar Osmanović rekao je da je Ministarstvo civilnih poslova spremno na punu suradnju kako bi se iznašlo optimalno kompromisno rješenje za to pitanje. Dvojica ministara razgovarali su i o kulturnoj suradnji dvije zemlje i mogućnostima za unapređenje.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović posjetio je i knjižnicu Ruske akademije znanosti u kojoj se čuva Povelja Kulina bana gdje je imao priliku da vidi ovaj povijesni dokument i razgovara s znanstvenim radnicima koji brinu o njemu.

Kopirati
Drag cursor here to close