uoči premijere

Praznik na daskama: 'Mrtve ribe' donose južnjački šarm i Fellinijev optimizam

Kultura / Flash | 29. 06. 2016. u 10:42 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Uvijek je praznik u kazalištu kad se po prvi put izvodi adaptacija proznog djela jednog vrlo uspješnog, nagrađivanog i plodnog pisca kao što je to Josip Mlakić, i sretni smo da smo upravo mi bili ti koji su prenijeli njegovu književnu riječ na daske’’, rekla je to redateljica predstave ‘Mrtve ribe plivaju na leđima'’, Tanja Miletić Oručević, na press konferenciji koja je održana u srijedu 29. lipnja, povodom premijernog izvođenja ove predstave.

Miletić Oručević je naglasila kako je kvaliteta ovog projekta upravo koprodukcija tri kuće, Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta iz Mostara, te Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

‘'Jedan veliki ansambl od 17 ljudi, koji je sudjelovao u ovom projektu, izmješanih od onih koji u većini slučajeva do sada nisu imali priliku raditi jedni s drugima, jeste kvaliteta koja je i njima donjela pozitivnu energiju ali i zanimljivi input ovoj predstavi, što se nadam da ćete zaključiti i na premijeri’’, rekla je redateljica te se zahvalila čelnim ljudima ovih kuća što su se uopće usudili ući u jedan ovako složen projekt, koji je po njezinom mišljenju, suradnja koja je danas, u društvenom i političkom smislu, ovoj zemlji najpotrebnija.

Predstava ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’ dramski je prvijenac proslavljenog književnika i pisca filmskih scenarija, Josipa Mlakića, za čiju je adaptaciju, uz Miletić Oručević, zaslužan i Dragan Komadina, koji je istaknuo kako je upravo Mlakićev scenaristički duh prisutan u ovom djelu.

‘’Predstava ima jednu specifičnu filmsku dramaturgiju, ona je hommage mnogim filmskim autorima, klasicima na koje se on referira, od Bergmana do Alamodavara, Braće Coen. Bez obzira što govori jednu sumornu i letargičnu priču, u kojoj se nitko ne može isčupati iz tog blata, nudi jedan blagi Fellinijevski optimizam. Ima nešto od tog našeg Mediterana, bez obzira što se događa u malom bosanskom gradiću, nudi južnjački šarm i tračak optimiza’’, rekao je Komadina i dodao kako predstava ima zdravu i jaku poruku, ''ne samo da se vrijedi boriti, nego nam to jedino i preostaje''.

Ravnatelj HNK Mostar, Ivan Vukoja, podsjetio je da je predstava nastavak koproducentske suradnje dvije kuće iz Mostara te kako ih posebno veseli što je i u tematskom i sadržajnom smislu, te kazališnom estetikom, nastavak prve koprodukcijske predstave ‘Ajmo na fuka’.

‘’Ta predstava se izravno referirala na mostarski okvir, dok ‘Mrtve ribe’ u tom tematskom i sadržajnom smislu idu korak dalje i referiraju se na šire bh. podučje, te je stoga bilo logično da suradnju pokušamo proširiti izvan mostarskih okvira. Najlogičniji izbor za to je bilo Bosansko narodno pozorište u Zenici’’, rekao je Vukoja istaknuviši zadovoljstvo uspješnom suradnjom ove tri kuće.

Da će ovaj projekt biti vrlo uspješan i prihvaćen od publike i kazališne kritike, ne sumnja ni direktor NP Mostar, Almir Mujkić, koji je naglasio kako će ova koprodukcija ostaviti značajan trag na teatarskoj sceni Bosne i Hercegovine i šire, a akterima otvoriti put ka novim zajedničkim projektima.

I BNP Zenica se prepoznaje u ovakvim umjetničkim projektima, rekao je direktor ove kuće, Hazim Begagić, i naglasio kako ovakve suradnje ipak znače mnogo više, i nekada baš u njima vide suštinu svoje misije i jedan od temeljnih razloga zašto se bave tako lijepim, ali i trnovitim poslom.

‘’Iako, na prvi pogled, priča o ‘Mrtvim ribama’ i onima oko njih možda tek malo više oslikava mostarsku svakodnevicu danas, ipak je to naša, bosanskohercegovačka priča i predstava. Priča o ljudima i gradu, današnjem i ovdašnjem, i stoga zasigurno nije slučajno što je ona nastala na ovaj način, suradnjom, druženjem i istinskom željom za onim teatrom koji prepoznaje, propituje, ismijava, ali i želi da mijenja – nabolje’’, zaključio je Begagić.

Premijerom koja će u četvrtak 30. lipnja u 20 sati biti održana na Maloj sceni HNK Mostar, ova će kazališna kuća zatvoriti sezonu, dok će izvedbom predstave na njihovoj sceni druge dvije kuće  ovom predstavom otvoriti novu kazališnu sezonu: Narodno pozorište Mostar u drugoj polovici rujna, a BNP Zenica u prvoj polovici listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close