Osnivači ne daju novac

Prazna kasa Sveučilišta: Akademiji u Širokom Brijegu prijeti gašenje

Kultura / Flash | 13. 07. 2014. u 07:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Značaj i ugled Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu je u sjeni gole egzistencije, objavila je Federalna televizija tvrdeći kako bi hodnici, koji su prazni zbog ljetnih raspusta ''mogli takvi ostati i duže''.

''To bi jednostavno bila katastrofa, da se nešto tako dogodilo'', rekao je za FTV Vlado Kraljević akademski grafičar iz Širokog Brijega, koji je istaknuo kako se, bez obzira na situaciju, mora pronaći način da takva institucija opstane.

Opstanak Akademije ovisi o osnivačima i financijerima Sveučilišta u Mostaru i pod stalnom je prijetnjom blokade računa. Zbog neizmirenih doprinosa na plaće, sveučilišni profesori i asistenti pravni su taoci ove institucije, izvijestila je federalna televizija navodeći kako im se plaće isplaćuju neredovno i polovično te da samo o njihovoj dobroj volji i trudu ovisi rad Akademije.

 

Županije osnivači kasne sa svojim uplatama svojih obveza prema Sveučilištu, a posljedica su godinama nagomilani dugovi zbog kojih Akademija doslovno nema sredstava da pokrije troškove svoga rada.

Iz Ureda dekana Akademije upućen je javni poziv federalnim i državnim institucijama da pomognu financijski oporavak, a samim time i opstanak ove institucije.

Inače, studenti su dužni, kako se to navodi na internetskim stranicama Akademije, iznos školarine od 1.500 KM dužni uplatiti na početku akademske godine u jednokratnom iznosu bez iznimki, a plaćanja su oslobođena dva najbolja studenta po prosjeku na svakoj godini. Oni su pak dužni platiti administrativne troškove u iznosu od 200 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close