vrijedna donacija

Pozitivna priča iz Konjica: Glazba kao motiv mladim talentima

Kultura / Flash | 26. 06. 2016. u 13:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzetnik iz Švicarske Luka Rajić tradicionalno je posjetio rodni grad Konjic, obišao Muzički centar Rezonanca i vidio rezultate svoje donacije za dodatnu opremu vrijednosti 16.000 KM. Tom prilikom sudjelovao je na njihovom velikom koncertu koji je održan u konjičkoj kino sali, uoči Svjetskog dana glazbe.

Ideja o formiranju Muzičkog centra u kojem će djeca učiti prve glazbene korake realizirana je 2014. godine, upravo na inicijativu Luke Rajića, do koje je došlo povodom jedne od njegovih posjeta rodnom gradu 2013. godine.

Općina Konjic, prepoznavši važnost tog projekta, osigurala je novac za uređenje prostora u Domu kulture Konjic, koji je dotad neuslovan za rad. Rajić je donacijom osigurao nabavu glazbenih instrumenata.

''Dvije godine kasnije nitko ne krije zadovoljstvo zbog uspješnog rada Muzičkog centra, koji sad u potpunosti funkcionira. Muzički centar je u travnju proslavio dvije godine od formiranja dječijeg zbora i glazbene škole. Prije nekoliko dana završeno je i polaganje razreda u glazbenoj školi, a sve to proslavljeno je koncertom na kojem su nastupali Dječiji zbor Rezonanca, Glazbena škola Rezonanaca i Vokalni ansambl Rezonanca. Polaznicima škole Rajić je tom prilikom uručio diplome, te im poželio sreću i uspjeh u daljnjem glazbenom obrazovanju'', kazao je.

On kaže da je sretan i ponosan napretkom i razvojem Centra, te stvaranjem okruženja u kojem djeca imaju priliku ispuniti svoje potencijale.

''Veseli me svaka povratna informacija o aktivnostima Centra, s radošću primam fotografije malih polaznika i isčekujem nove prilike za uživanje u glazbi'', rekao je Rajić.

Direktorica Muzičkog centra Rezonanca Biljana Handžo naglašava da, kad ideja postane prepoznatljiva i opipljiva realizacija, tad svaki napor djeluje beznačajan jer uloženi trud daje rezultat koji čovjeka čini sretnim i zadovoljnim.

''Koliko god da sam bila optimistična i ambiciozna u pokretanju jedne sjajne priče koja se zove Muzički centar Rezonanca, nisam mogla ni pretpostaviti da će, samo dvije godine poslije otvaranja, ovaj centar imati učenike na koje smo ponosni te da će se radom, kakav se primjenjuje, iz Muzičkog centra Rezonanca oblikovati generacije glazbenika, dovoljno obrazovanih da stanu rame uz rame učenicima mnogo većih i tradicionalnijih glazbenih škola od naše'', rekla je Handžo.

Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo zahvalio je Rajiću za sudjelovanje u tom projektu, kao i svim projektima tijekom 15-ak godina koji su od značaja za taj grad.

Konjic je oduvijek njegovao kulturu u svim njenim oblastima. Brojni slikari, književnici, ljudi od misli, a sa njima i glazbenici stoljećima su davali poseban pečat tom gradu. Osnivanje Muzičkog centra Rezonanca je nastavak tradicije, a ujedno i jedna potpuno nova priča u smislu otvaranja mogućnosti mladim ljudima, djeci i omladini da kvalitetno razvijaju urođeni talenat bez potrebe da idu van svoga grada da bi stekli dobro i kvalitetno obrazovanje'', rekao je Bubalo. Dodao je da će nastojati i ubuduće pomagati rad Centra, rukovodeći se činjenicom da je najisplativije ulaganje upravo u djecu.

''Osim klasičnog glazbenog obrazovanja, Muzički centar će moći pohađati djeca u raznim dobnim skupinama, od 3 do 6 godina, koji će raditi po Orffovom programu za koji su nabavljeni adekvatni instrumenti, prilagođeni tom uzrastu djece. Muzički centar će prilagođenim programom dati mogućnost djeci sa smetnjama u razvoju, odnosno djeci sa smetnjama u slušnom i govornom osjetilu te djeci sa sindromom Down, koji će uz kvalificirane pedagoge i u pratnji roditelja pohađati sate muzikoterapije'', navode iz tog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close