večer folklora

'Vionica 2016.': Od seoske manifestacije do najjačeg folklornog događaja u BiH

Kultura / Flash | 26. 06. 2016. u 12:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Sve se može kad se hoće' - stara je izreka koja se milijun puta pokazala točnom a u Vioničkom slučaju evo svake godine u prvom vikendu mjeseca srpnja.

Ova lijepa priča je započela točno prije pet godina, kada je skupina mladih osnivajući mjesno folklorno društvo HKUD 'Sveti Marko' Vionica odlučilo da rad njihova novorođenoga društva poprati i manifestacija koja će imati odjek kako u BiH tako i u zemljama regije, navodi se u priopćenju ovog društva.

Već 2011. godine pokazalo se da ovo društvo piše povijest. Osim hrvatskih društava iz Zapadne Hercegovine, po prvi put nakon rata dva bošnjačka društva iz Jablanice i Tuzle nastupala su u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Osim njih svoje sudjelovanje su potvrdila društva iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Jedna od najmanjih mjesnih zajednica u Općini Čitluk nije ni slutila da će njihova manifestacija postati središte bosanskohercegovačkog i regionalnog folklora.

Imajući na umu da ovo društvo preživljava od članarina i ljudi koji žele poduprijeti ovaj vid kulture dolazimo do zaključka da je Vionica postigla čudo kojega se ne bi postidjeli ni manifestacije kao što su Balkanske igre u Ohridu ili Međunarodna smotra folklora u Zagrebu koja ima i do 30 puta dulju tradiciju i proračun kao neke općine u Bosni i Hercegovini.

Preko 35 društava, devet država, 2000 sudionika bili su gosti na Vionici. Ove godine Vioničani su proširili svoju 'Večer folklora' pa su odlučili 02.07.2016. godine, dan prije glavne večeri, po prvi puta u povijesti Bosne i Hercegovine održati 'Večer folklora' hrvata Bosne i Hercegovine po županijama. Ovaj program započinje u 20 sati na Malonogometnom igralištu na Vionici.

''Ne mogu vjerovati da smo u kratkom vremenu ovo sve postigli. Zahvaljujući ponajviše predsjedniku našega društva Damiru Mandariću i potpredsjednici Mariji Primorac te svim članovima kako društva tako i mjesne zajednice možemo reći da znamo što radimo, znamo što nam je cilj i kakve god prepreke došle ne mogu biti jače od nas. Ovim putem pozivam sve drage prijatelje, ma u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živjeli, dođite na Vionicu i uživajte sa nama“, rekoa je to umjetnički direktor manifestacije, Ante Luburić.

3.srpnja 2016 sa početkom u 20 sati , na glavnoj Večeri folklora nastupaju sljedeća društva:

Makedonija: Ansambl 'Tanec' Skopje,
Crna Gora: KUD 'Aluminijum' Podgorica,
Hrvatska: KUD 'Korenica' Plitvička jezera,
Srbija: KUD 'Lipe' Smederevo,
Bosna i Hercegovina: HKUD 'Sveti Marko' Vionica,
KUD '14. maj' Tojšići - Tuzla
Kopirati
Drag cursor here to close