SPC Potoci/Mostar

Potoci će dobiti svoju likovnu koloniju

U prostoru SPC Potoci/Mostar ovog vikenda od 24 do 26. 11. će otpočeti prva Likovna kolonija Potoci, u organizaciji novoosnovanog Udruženja Porrodica.
Kultura / Flash | 24. 11. 2022. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostoru SPC Potoci/Mostar ovog vikenda od 24  do 26.  studenog će otpočeti prva Likovna kolonija Potoci, u organizaciji novoosnovanog Udruženja PORRODICA.

U radu Kolonije učestvuju mahom mlađi akademski slikari i kipari; Angelina VUKOSAV (Nevesinje), Esma Šabić-Čvra (Mostar), Zoran Dragičević (Brčko), Anđelko Krešić (Mostar), Branislav Kovačević (Pale), Milan Lukić (Višegrad), Mehmed Miratović (Mostar), Goran Milinković (Mostar) Marko Popadić (Trebinje) Drago Vučić (Bileća) i Miro Pištalo (Mostar).

Izložba radova nastalih tokom Kolonije, uz prigodan program, zakazana je u subotu 26.11. u Domu SPC Potoci, s početkom u 19 sati.

Vijeće Kolonije su Zlata Klokočar-Šmit (počasna predsjednica) Snježana Lozo, Svjetlana Pištalo, Damir Ljubić i Esad Brkić.

Sponzori Kolonije su Federalno ministarsvo kulture i sporta i Grad Mostar.

Udruga ''Porodica, žena i majka" Potoci kao osnovni cilj ima okupljanje što većeg broja žena različitih godina, zanimanja i statusa sa ciljem njihovog ekonomskog, socijološkog pravnog i psihološkog osnaživanja oraganizovanjem edukacija, psiholoških treninga, pravne pomoći, te zapošljavanja i samozapošljavanja.

''Pomoć povratnicima u materijalnim i nematerijalnim resursima. Takodje, cilj je podrška i pomoć ženama iz ranjive kategorije društva (stare, nemoćne osobe, majke djece sa psihofizičkim smetnjama u razvoju i ostale ranjive kategorije)... Uz sve, u aktivnostima je i jačanje medjureligijskog i interkulturalnog dijaloga, širenje i prihvatanja različitosti, kao i saradnju sa ženama iz zemlje i inostranstva sličnih afiniteta, a posebno jačanje odnosa sa ženama naše zajednice i BiH koje su se iselile u inostranstvo, te njihovo uključivanje u sve aktivnosti koje udruženje sprovodi… Promocija i afirmacija kulturne i prirodne baštine kroz razne dogadjaje organizovanje sajmova i ostalih manifestacija za unapredjenje turizma iprezentacije naše zajednice, akcije zaštite životne sredine te očuvanje  tradicije...'', napisano je u priopćenju udruge.

Osnivači Udruženja su žene različitih zanimanja i intresovanja, među kojima; Vedrana Komlen, doktorica agronomije, Dijana Ivanišević doktorica psihologije, Svjetlana Pištalo inženjerka agronomije...

Kopirati
Drag cursor here to close