EU info centar

'Poljaci i Nijemci - Historije dijaloga' – Izložba o (po)mirenju u Mostaru

Kultura / Flash | 28. 02. 2017. u 12:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama EU info centra u Mostaru danas je, povodom 25. godišnjice poljsko-njemačkog sporazuma, otvorena izložba "Poljaci i Nijemci - Historije dijaloga". Izložbu je otvorio veleposlanik Poljske u BiH Andrzej Krawczyk.

Naglasio je kako je potpisivanje Sporazuma između Poljske i Njemačke dokaz da u povijesti nema nerješivih problema, pogotovu za Poljsku koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpjela velike gubitke.

Kazavši kako izložba govori o procesu koji rješava probleme između susjednih zemlja, poljski veleposlanik je poručio da susjedne zemlje moraju komunicirati jer su naslonjene jedna na drugu.

''Mislili smo kako ćemo biti vječni neprijatelji, a vidite kako se u jednom kratkom razdoblju sve promijenilo. Danas smo odlični susjedi i sve što se događa između Poljske i Njemačke izgleda jako dobro zahvaljujući sporazumu pomirenja između njemačkih i poljskih biskupa'', rekao je Krawczyk.

''Mostar je mjesto u kojemu se ovakva priča može najbolje razumjeti i koja može pokazati put za njegovu budućnost'', kazao je poljski veleposlanik.

Na izložbi su postavljena ukupno 23 panoa na kojima su tekstom, ilustracijama i fotografijama kronološki predstavljene najznačajnije povijesne činjenice iz Drugog svjetskog rata. Izložba je otvorena do 10. ožujka, svakim radnim danom od 14 do 17 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close