Podvelebitski kanal

Pogledajte hrabrost u akciji: Plovidba trajektom usred orkanske bure

Prema otvorenom moru brzina bure se smanjuje i mahovitost slabi, ali su valovi sve veći.
Kultura / Flash | 22. 01. 2024. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Plovidba trajektom po orkanskoj buri, doživljaj je svoje vrste", kazao je autor ovog videa Josip Ćuća - Žentil koji se u subotu, 20. siječnja zaputio iz luke Mišnjak na otoku Rabu, prema Stinici podno Sjevernog Velebita.

Kolika je snaga bure i kako je to izgledalo, najbolje je da pogledate i sami i oduzmete nešto temperature zraka i tijeka, jer ovakva bura probija sve do kosti, piše Morski hr.

Na moru bura svojim udarima raspršuje morsku vodu u vrlo sitne kapljice i pjenu stvarajući tanak, magličast sloj, tzv. dimljenje mora. Prema otvorenom moru brzina bure se smanjuje i mahovitost slabi, ali su valovi sve veći.

Video možete pogledati OVDJE.

Legenda o Buri

Jednu od mnogih legendi o Buri zapisao je pjesnik Petar Zoranić u svom romanu Planine. Prema njegovom viđenju, Bura je bila mlada i vrlo lijepa, ali i ohola djevojka, plemenitog roda. Zbog svoje naprasitosti i oholosti, odbijala je redom sve prosce. Svoju ljepotu ipak je previše hvalila i dičila se njome, i jednom prilikom izjavila je da je ljepša i od samih besmrtnih vila. Zbog takve oholosti, Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao. Kad god neka žena zgriješi istim grijehom, ohološću, ona gorko uzdahne sjećajući se svog nekada sretnog života. Od njenih uzdaha nastaje snažan i hladan vjetar, bura.

Kopirati
Drag cursor here to close