Planet poezija

Poetsko druženje: 'Leteći ljudi' Lidije Pavlović-Grgić

Kultura / Flash | 15. 04. 2015. u 06:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnica Lidija Pavlović-Grgić održala je poetsku večer pod nazivom "Leteći ljudi" u organizaciji trubadurske trupe Planet Poezija održano u AKCUS "Seljo - Sloga" u ponedjeljak, 13. travnja 2015. godine.

Senzibilna atmosfera pogodovala je poetskom polijetanju u svim pravcima, kako kroz zrak, tako i uzlete duha u specifičnim vrstama spoznaja. Grčki mit govori o Dedalu kao vrsnom zanatliji i ljubomornom izumitelju koji je u nastupu bijesa okrvavio ruke i zbog čega je prognan na otok Kretu sa kojeg traži spas u bijegu - letenjem. Dedalov sin Ikar će nesretno skončati u plavetnilu morskih dubina, kao prva poznata ljudska žrtva u želji za letenjem, dok će crna kutija s koljena na koljeno utvrditi da se to zbilo uslijed topline žarkog Heliosa i taljenja voska na pernatim krilima koje je izumio njegov otac.

No, kako to nije bila potka za pjesničko druženje, već letenje na razno-razne načine, uzlete duha pripremila je Lidija, koja je poetsku večer započela vlastitim odabirom pjesama iz neobjavljene stihozbirke govoreći "Kao da je lako", "Osamljenik", "Putovanje s djedom", "Pišem pjesmu", te "Vagabondo / Lutalac" govoreći je i na talijanskom i na hrvatskom jeziku.

Potom su autorsku večer podržale vlastitim poetskim pozdravima prijateljice i književne kolegice Jasmina Hanjalić pjesmom "Kruženja", zatim Ajnuša Horozović pjesmom "Rezbari", dok autoričinu pjesmu "Exelation / Izdisaj" na engleskom jeziku pročitala Marija Fekete-Sullivan, koja je inače prevela njenu priču "Wilim". Potom je uslijedio naredni izbor odabranih pjesama Lidije Pavlović-Grgić i to "Ne brini čovječe", "Smokva", "Maslina", "Kad krenem na put" i "Razglednica s juga", dok je moderator večeri Dino Porović je u glazbenim blokovima interpretirao vlastite glazbene radove "Tvoja pjesma" i "Čuda". Književnik Milo Jukić, ujedno i urednik Lidijine nagrađene zbirke kratkih priča "Kišne kapi u piščevoj luli", ali i zbirke u pripremi za tiskanje "Leteći ljudi", koji je svojim fotografskim aparatom zabilježio lirsko posijelo na drugom katu sarajevskog kultnog kulturnog prostora. Uz srdačnu zahvalu za posjetu, kao i izdvojeno vrijeme za završetak druženja Lidija je govorila odabrane pjesme "U groblju", "Odmetnuta misao", "Most" i "Treptaj".

Kopirati
Drag cursor here to close