Bazilika sv. Petra

Papa kardinalima: Crkva vas treba

Kultura / Flash | 22. 02. 2014. u 19:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo ustoličio je 19 novih kardinala, a na svečanosti je bio i njegov prethodnik Benedikt XVI.

Prvi je to posjet pape u miru Benedikta XVI. nekom papinskom obredu otkako se prije godinu dana odrekao papinske časti.

Nakon dolaska papa Franjo ga je pozdravio, a Benedikt je u znak poštovanja i poniznosti skinuo bijelu kapicu.

Na prvome konzistoriju svoga pontifikata papa Franjo ustoličio je 19 novih kardinala iz 12 država, a šesnaestorica među njima mlađa su od 80 godina i imaju pravo izbora novog pape.

Tako su na svečanosti u Bazilici sv. Petra istodobno bili sadašnji Sveti Otac, onaj prošli i potencijalni budući papa, piše Reuters.

Kad god svjetovni mentalitet prevlada, posljedica su suparništvo, ljubomora i podjele, rekao je papa Franjo i pozvao kardinale na jedinstvo.

Crkva vas treba, treba vašu suradnju, a još više vaše jedinstvo, jedinstvo sa mnom i među sobom, dodao je.

Proglašavanjem 19 novih kardinala papa Franjo odgovorio je na novu realnost globalne Crkve i istaknuo uvjerenje da ona više brige mora posvetiti siromašnima, navode analitičari zbivanja u Vatikanu.

Franjo je rekao da novi kardinali dolaze iz 12 zemalja iz svakog kutka planeta "i naglašavaju dubok odnos između Rimske crkve i crkava u svijetu".

Osamnaest od devetnaest novih kardinala nazočilo je javnom konzistoriju. Nije mogao doći samo Loris Francesco Capivilla (98), bivši tajnik pape Ivana XXIII. i simbol duha Drugog vatikanskog koncila (1962. - 1965.). Kardinalsku kapu će mu za nekoliko dana predati izaslanstvo.

Svaki novoimenovani kardinal pristupio je Papi, kleknuo pred njega kako bi primio grimizni biret, četverorogu kapu te kardinalski prsten i dekret o dodjeli naslovne crkve na području Rima.

Kopirati
Drag cursor here to close