Konjic

Seminar za novinare o profesionalnijem i afirmativnijem izvještavanju o LGBT - lezbejkama, gay osoba

Kultura / Flash | 22. 02. 2014. u 11:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski otvoreni centar u okviru projekta koji financira Europska unija pod nazivom "Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba", organizirao je u Konjicu dvodnevni trening za novinare i novinarke i studente i studentice novinarstva iz cijele BiH.

Trening, koji se održava danas i sutra, govori o profesionalnijem i afirmativnijem izvještavanju o LGBT - lezbejkama, gayosobama, biseksualnim i transrodnim osobama.

- Naziv treninga je "Prevazilaženje jezika straha - Uloga medija u afirmaciji prava LGBT osoba u BiH" i fokusira se na to da, iako mediji relativno profesionalno i etički izvještavaju o ovim temama, zapravo i prepoznajemo šta je to možda jezik straha i koliko mediji mogu imati neku vrstu odgovornije uloge u zaštiti od diskriminacije LGBT osoba u našem društvu - kazala je Agenciji Fena Emina Bošnjak, koordinatorica projekta Coming out.

Cilj ovog treninga je ohrabrivanje boljeg razumijevanja novinara o izazovima na koje nailaze u izvještavanju o LGBT osobama i temama.

- Na treningu je 16 sudionika iz cijele BiH, te studentice i studenati i osobe koje pišu za razne web portale i koji rade na radio stanicama. Rad sa ovim ljudima nama mnogo znači i direktno je vezan za efekte koji će biti vidljivi vrlo brzo kroz njihovo izvještavanje i njihov rad - pojasnila je Bošnjak.

Projekt finansira EU, implementira Fondacija Heinrich Boell - Ured za BiH zajedno sa parterskim organizacijama Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom Cure.

Kopirati
Drag cursor here to close