Nastala prije kristarađen

Ovo je najstarija šivana haljina na svijetu

Kultura / Flash | 26. 02. 2016. u 16:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Oxford kojeg je predvodio Michael Dee, otkrio je pomoću radiokarbonskog datiranja uzorka haljine iz Petrie Museum of Egyptian Archaeology u Londonu da se radi o najstarijoj haljini na svijetu, prenosi Archeology.

Haljina je najvjerojatnije bila izrađena između 3484. i 3102. godine prije Krista. Ona je originalno pronađena 1913. godine u egipatskoj nekropoli Tarkhan koja je pripadala Prvoj dinastiji. Dimenzije haljine sugeriraju kako je ona napravljena za tinejdžericu ili vitku žensku osobu.

Kako navodi studija u Antiquityu haljina je bila zakopana u grobnici tisućama godina i skoro nije ni otkrivena. Tijekom arheoloških iskopavanja u nekropoli haljina je iskopana zajedno sa hrpom krpa te je zajedno s njima bačena sa strane.

Haljina je otkrivena tek 1977. godine kada je s hrpom tekstilnih predmeta poslana na konzerviranje u londonski muzej Victoria And Albert. Iako se ne radi o jedinom primjeru drevnog odjevnog predmeta, radi se o jedinoj haljini koja je bila dizajnirana po mjeri, smatraju znanstvenici.

''Nekoliko odjevnih predmeta iz sličnog razdoblja očuvano je sve do današnjeg dana, no radi se o odjeći koja se namotavala oko tijela. Haljina Tarkhan je, s druge strane, drevni haute couture'', prenosi National Geographic.

Kopirati
Drag cursor here to close