Povijesna tragedija

Ljubljana i Zagreb će dobiti spomenike holokaustu

Kultura / Flash | 26. 02. 2016. u 16:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Ljubljane i Zagreba pripremaju postavljanje spomenika holokaustu u svojim gradovima, čiji je smisao da podsjeti današnje naraštaje na žrtve fašističkih režima prije sedam desetljeća, osobito među Židovima, ali i kao upozorenje da se povijesna tragedija ne ponovi, rečeno je u petak na međudržavnoj videokonferenciji koja se održavala istodobno u glavnim gradovima Slovenije i Hrvatske.

Izaslanica predsjednice RH Nataša Jovičić kazala je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potaknula postavljanje spomenika holokausta u Zagrebu, na koju je gradonačelnik Zagreba brzo reagirao.

Govornici su naglasili da se rasprava odvija u ozračju jačanje ekstremne desnice, govora mržnje i povijesnog revizionizma, koji su izravno protiv vrijednosti koje spomenici zagovaraju.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus pozdravio je inicijativu, ali je izrazio bojazan da bi ona u dijelu javnosti mogla biti shvaćena i kao provokacija. Ovo što se događa izaziva strah kod židovske populacije, kazao je Kraus i ocijenio da je pojava ekstremizma i nacionalizma otišla visoko.

U zadnjih 25 godina ekstremna desnica je bila marginalna, pa se treba zapitati zašto sada nastupa kroz parlament i vladu, odgovorio je Kraus na pitanje iz Ljubljene kako se u raspravu uklapaju sporni stavovi hrvatskog ministra kulture.

Direktor Židovskog kulturnog centra u Ljubljani Robert Waltl kazao je da su u Centru imali više napada na židovsku zajednicu, a antropologinja iz Instituta za narodnosna pitanja Irena Šumi da je u Sloveniji na djelu povijesni revizionizam, da se u parlamentu čuje govor mržnje, pa čak dolazi i do perverzije da se desne snage poistovjećuju sa židovskom poviješću.

Govornici iz Ljubljane su naglasili da pored spomenika treba inzistirati na živom govoru o konkretnim ljudima i obiteljima koje je fašizam i holokaust odnio iz naših sredina.

Kopirati
Drag cursor here to close