Open City Mostar

Koncert Simfonijskog orkestra Mostar otvorio 22 dana kulture

Prvi dan Festivala Open City Mostar obilježio je koncert Simfonijskog orchestra Mostar, a kako navode posebnu poslasticu za ljubitelje glazbe pripremili su domaći solisti.
Kultura / Flash | 01. 09. 2021. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom Simfonijskog Orkestra Mostar na šetnici uz park Zrinjevac svečano je otvoren Open City Mostar 2021.

Svečanom otvorenju nazočio je šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler koji je naglasio kako su ovakvi dani značajni kako za Mostar tako i za cijelu Hercegovinu

"Europska unija želi pružiti podršku i pomoći Gradu Mostaru sada kada je okrenuo novi list. Nakon deset godina održani su lokalni izbori, sada imamo Gradsko vijeće i opoziciju. Želimo pomoći glazbenicima koji su također imali težak period iza sebe, a tu su i značajni turistički potencijali koje Grad Mostar ima. Želja nam je da ovakva događanja budu upisana na kalendar kulture u Mostaru te postanu tradicionalna", kazao je Sattler.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Koncertom Simfonijskog orkestra Mostar započela 22 dana kulture

Naime, Open City Mostar nastao je na ideju utemeljitelja i voditelja poznate Mostar Rock škole i članova Kluba 27 – Glazbenog centra Pavarotti, a posebnu podršku pružila je Europska unija u BiH koja ga realizira s Gradom Mostarom.

"Ovakav događaj ima višestruku namjenu, jedna je da podržimo turističku sezonu nakon Covid godine i damo još malo zamaha turizmu u Mostaru. Druga priča je integracijska priča jer mislim kako se na polju kulture možemo jako zbližiti. Ovo je jedna humana i lijepa priča za Grad Mostar”, istaknuo je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Koncertom Simfonijskog orkestra Mostar započela 22 dana kulture 

Kordić je naglasio kako se nada da će ovaj događaj postati tradicionalan, a kako navodi već je razgovarano o nastavku podrške EU u njegovu realiziranju.

On je pozvao građane na odaziv te istaknuo kako su 22 dana kulture u Mostaru odličan način za zatvranje ljeta.

Orhan Maslo iz Mostar Rock Škole naglasio je kako ovaj Festival nije samo glazbeni nego je ispunjen raznim sadržajima kao što su konferencije, paneli, kazališne predstave te su odvija na deset lokacija što je vrlo specifično.

"Više ljudi u gradu je maštalo o ovakvim stvarima i mi nismo izmislili toplu vodu. Stvar je u tome da je Europska unija inicirala i pokrovitelj je ovog projekta, a Grad Mostar je odmah prihvatio sve kako bi podržao projekt. U tom partnerstvu pronašli smo model kako bismo uradili sve ovo", kazao je Orhan Maslo.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Koncertom Simfonijskog orkestra Mostar započela 22 dana kulture 

Prvi dan Festivala Open City Mostar obilježio je koncert Simfonijskog orkestra Mostar, a kako navode posebnu poslasticu za ljubitelje glazbe pripremili su domaći solisti.

"Pripremili smo raznovrstan program pošto je EU naručitelj, malo njemačkih, mađarskih, hrvatskih i talijanskih skladatelja kako bi se našlo za svakoga ponešto", istaknula je ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko.

Podsjetimo, Open City Mostar organizira se na deset lokacija u Mostaru, a riječ je o prije svega glazbenom, ali i kulturnom, umjetničkom i edukativnom događaju u kojemu će se osim koncerata koji su glavni događaji, organizirati i panel diskusije s umjetnicima i konferencije, predstave lokalne produkcije, umjetnička rezidencija te prezentacije škola.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Koncertom Simfonijskog orkestra Mostar započela 22 dana kulture 
Kopirati
Drag cursor here to close