Izložba u Mostaru

Nova dimenzija u 'Prostorima sjećanja' Zlatana Filipovića

Kultura / Flash | 03. 11. 2016. u 18:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba ‘Prostori sjećanja’, autora Zlatana Filipovića otvorena je u malom izložbenom prostoru Galerije kraljice Katarine u četvrtak, 3. studenog u Mostaru.

Izložbu je otvorio Josip Mijić, asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, koji je istaknuo kako je zanimljivost autorovih radova u tome što on ne negira tehnologiju već je uključuje u umjetnički izričaj, a uključivanjem te tehnologije propitiva i njen utjecaj na čovjeka.

Ta tehnologija mu, kako je kazao, omogućava da stvara potpuno nove vizualne predstave koje nije moguće ostvariti mimo te tehnologije.

Govoreći o izložbi, autor je istaknuo kako je riječ o istraživačkom projektu kojim se bavi protekle dvije godine, a koji je nastao kao promišljanje o novom načinu kreiranja panoramskih slika.

Prostori koji su bili polazna tačka njegovog istraživanja su napušteni prostori bivših vojarni na dvije lokacije: jedne na prostoru Ujedinjenih Arapskih Emirata i druge na prostoru bivše vojarne Maršal Tito u Sarajevu.

''Većina predstavljenih fotografija su panorame koje su sastavljene uz relativno alternativni proces, koristeći digitalne algoritme za sastavljanje panoramskih slika, ali ne na neki očekivani način nego reflektirajući neku alternativnu verziju skeniranja samih prostora koji se nalaze ispred objektiva'', naglasio je Filipović.

U okviru izložbe predstavljen je i prototip AR monografije, projekta u razvoju, s ciljem kreiranja aplikacije za iOS/android uređaje s fokusom na predstavljanje umjetnika, galerija i institucija kulture na novim digitalnim platformama.

Izložba će ostati otvorena do 11. studenoga.

Kopirati
Drag cursor here to close