Ne žele ih

Nijemci žele vratiti više od tisuću lubanja

Kultura / Flash | 22. 11. 2016. u 17:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladištima njemačkih muzeja pohranjeno je više od tisuću lubanja žitelja Afrike koje su u kolonijalno doba bile prebačene u Njemačku zbog "znanstvenih razloga", objavio je javni servis ARD u utorak.

"U skladištima njemačkih muzeja još je pohranjeno preko 1000 lubanja, od čega 10 dječjih, žitelja bivše kolonije Njemačke istočne Afrike", proizlazi iz istraživanja magazina Fakt javnog servisa ARD.

Prema istim informacijama dio lubanja potječe od pobunjenika koje su odrubljivanjem glave smaknuli njemački vojnici. Razni dijelovi tijela, najvećim dijelom lubanje, poslane su u Berlin u svrhu "znanstvenih istraživanja".

Njemačke kolonije u istočnoj Africi bile su na prostorima današnjih država Ruande i Tanzanije, piše Hina.

Hermann Parzinger, direktor Zaklade pruske umjetnosti, u čijoj su nadležnosti muzeji u kojima se nalaze posmrtni ostaci, izrazio je šok nakon što je suočen s nalazom u skladištima berlinskih muzeja.

"Mi te stvari više ne želimo i spremni smo ih vratiti", rekao je Parzinger koji se ogradio i od razloga na temelju kojih je ova neobična kolekcija nastala.

"Ova kolekcija lubanja je nastala na temelju rasističkog shvaćanja znanosti", rekao je Parzinger.

Bivša ministrica pomoći u razvoju, Hedemairie Wieczorek-Zeul, koja se kao prva njemačka političarka javno ispričala zbog zločina počinjenih u koloniji Njemačka istočna Afrika, zauzela se za vraćanje posmrtnih ostataka u zemlju porijekla.

"Neodrživo je da to tako dugo traje", zaključila je bivša ministrica.

Kopirati
Drag cursor here to close