Teatarsko stvaralaštvo

Na Juventafest dolazi oko 150 srednjoškolaca

Kultura / Flash | 06. 03. 2016. u 14:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrti Međunarodni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest", koji će biti održan u Sarajevu od 10. do 14. rujna, ugostit će oko 150 srednjoškolaca širom Europe.

Juventafest je do sada ugostio mlade teatarske stvaratelje iz osam zemalja: Poljske, Švedske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, priopćeno je iz Juventafesta.

Predstave dramskih srednjoškolskih grupa će biti igrane u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo i na Akademiji scenskih umjetnosti, a prvonagrađena predstava će biti uvrštena u program ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Važan segment Juventafesta je edukativni dio gdje su planirane četiri radionice s istaknutim voditeljima. Tako će sudionicima festivala biti pružena prilika da sudjeluju u radu radionica - lutka, maska, pokret i muzika.

''Naša misija je edukacija srednjoškolaca iz oblasti teatarske umjetnosti. Okupiti ekipe mladih ljudi koji se bave teatrom iz zemlje, regije i svijeta, omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštva i naučiti ih vrednovanju tuđih kultura i običaja'', kazala je direktorica Juventafesta Jasna Diklić.

Kopirati
Drag cursor here to close