Sarajevo

Muzej ratnog djetinjstva dobio Muzejsku nagradu Vijeća Europe

U finalu za nagrade Europskog muzejskog foruma natječe se još 39 muzeja iz 22 države Europe.
Kultura / Flash | 05. 12. 2017. u 14:35 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: War Childhood Museum EMYA

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Europe za 2018. godinu (The 2018 Council of Europe Museum Prize) koju dodjeljuje Komitet za kulturu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevski muzej nagradu je dobio na današnjem zasjedanju Komiteta u Budimpešti.

Tijekom izbora, sarajevski Muzej ratnog djetinjstva pohvaljen je za apolitičnost i nastojanje da popuni praznine u dokumentiranju ratnih iskustava iz dječje perspektive.

Jasminko Halilović, osnivač muzeja, za AA je kazao da je ovo velika potvrda rada muzeja. Dodao je da je riječ o jednoj od dvije najveće nagrade u toj oblasti u svijetu koju je prvi put dobio neki muzej iz regije.

''Zaista smo ponosni da smo donošenjem takve nagrade u Bosnu i Hercegovinu demonstrirali još jednom da naša zemlja ima kvalitetnu kulturnu produkciju'', kazao je Halilović.

Primjer ovog muzeja je ocijenjen kao realan i održiv model civilne inicijative koji može poslužiti kao primjer za druge konfliktne i postkonfliktne zone u svijetu.

Riječ je o prestižnom priznanju koje se dodjeljuje još od 1977. godine muzeju koji napravi izrazit doprinos razumijevanju Europske kulturne baštine.

Nagrađeni muzej će dobiti diplomu i prijelaznu nagradu, odnosno brončanu statuu ''La femme aux beaux seins'', koja je djelo Joana Miroa.

Muzejska nagrada Vijeća Europe dio je izbora za Europski muzej godine koju dodjeljuje Europski muzejski forum.

Kopirati
Drag cursor here to close