Nisu svi na cajkama

Mostarske simfoničare sluša sve više mladih ljudi

Kultura / Flash | 28. 10. 2015. u 17:24 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji klasične glazbe u Mostaru postoje. Dokaz tome jesu koncerti mostarskog Simfonijskog orkestra čiji marljiv rad i trud publika prepozna, prihvaća i cijeni.

Ovu sezonu, u čast majstoru Vasiliju Buzmakovu, započeli su Jesenjim koncertom.

‘’Koncertnu sezonu započeli smo djelima Bacha, Kalinnikova, Vivaldija i Rahmanjinova, ugostivši poznatu svjetsku pijanisticu Sonju Radojković iz Beograda. Već drugu godinu zaredom, otkad nas je napustio naš koncert majstor, profesor Vasilij Buzmakov, otvorenje sezone posvećujemo upravo njemu '', rekao je za Bljesak.info Darko Nikolić, ravnatelj Simfonijskog orkestra u Mostaru, ukazavši na veliko značenje i umjetnički doprinos Buzmakova gradu Mostaru.

Protekla sezona bila je iznimno plodna za mostarske simfoničare. U velikom nizu zanimljivih i kvalitetnih koncerata izdvajamo Božićni koncert, Valentinovski koncert, Koncert filmske glazbe sa violončelisticom Anom Rucner, kao i koncert prilikom obilježavanja 10 godina od upisa Starog mosta na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Nikolić s ponosom ističe i koncert s Anom Rucner u Dubrovniku, koji se održao u sklopu festivala Ana u gradu, a ništa manje ne treba očekivati ni za nastupajuću sezonu.

''Predstoje nam koncerti za Dušni dan, Božićni koncert, Koncert iz ciklusa Mladi talenti, gdje ćemo dati priliku mladim glazbenim talentima iz naše zemlje da pokažu svoje umijeće, zatim tradicionalni Valentinovski koncert te koncert u sklopu Mostarskog proljeća 2016. Matice hrvatske iz Mostara'', rekao je Nikolić o nadolazećem programu i dodao kako za početak ljeta, izdvajaju jedno posebno gostovanje Simfonijskog orkestra Mostar, a na poziv izuzetne pijanistice Sonje Radojković, na festivalu ''Sonja Radojković i prijatelji'', koji se svaki godine održava pod vedrim nebom, u Franjevačkom samostanu na otoku Hvaru.



Nikolić ne krije zadovoljstvo posjećenosti koncerata te naglašava kako je posebno draga činjenica da, među publikom, sve više mladih lica otkriva klasiku.

''Ljubitelji klasične glazbe u našem gradu postoje - naši koncerti imaju svoju publiku. Ne bih tu baratao brojkama, ali činjenica je da je većina naše publike prisutna na svakom našem koncertu, a što nam je posebno drago, mahom su to mladi ljudi'', rekao je Nikolić i istaknuo kako zauzvrat Orkestar, svoje slušatelje 'nagrađuje' kvalitetnim i raznovrsnim programom.

Na upit o potpori grada Mostara, na čijem su proračunu, Nikolić kratko komentira kako su plaće redovne te da Orkestar, u skladu s vlastitim mogućnostima, funkcionira uz potporu Grada Mostara i sponzora.

Kopirati
Drag cursor here to close