29. listopada

Mostar na filmskoj mapi: Sve je spremno za Devete dane filma

Kultura / Flash | 28. 10. 2015. u 16:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deveto izdanje 'Dana filma' Mostar svečano će biti otvoreno 29. listopada u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u 19.30 sati, priopćili su na današnjoj konferenciji za novinare iz Kazališno-filmske udruge "Oktavijan", organizatora manifestacije.

U okviru ovogodišnjih 'Dana filma' Mostar, koji će trajati do 2. studenoga, bit će prikazano devet dugometražnih filmova iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a festival će početi filmom "Hiljadarka", redatelja Nenada Đurića.

''Pored filma "Hiljadarka", na ovogodišnjem festivalu bit će prikazani filmovi "Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš?", redatelja Milana Karadžića, "Ničije dijete", Vuka Ršumovića, "Imena višnje", redatelja Branka Schmidta, "Bit ćemo prvaci svijeta", redatelja Darke Bajića, zatim film "Svinjari", redatelja Ivana Livakovića, "Takva su pravila", redatelja Ognjena Sviličića, "Zvizdan", redatelja Dalibora Matanića te film "Ljubav ili smrt", Danijela Kušana, čime će festival biti zatvoren'', kazala je izvršna direktorica 'Dana filma' Maja Lasić.

Direktor 'Dana filma' Slaven Knezović istaknuo je kako je od samog početka ove manifestacije ideja bila staviti Mostar i Hercegovinu na filmsku kartu, te dodao kako ove godine 'Dani filma' donose uistinu bogat program, te da će mostarska publika imati priliku pogledati najrecentnije filmove iz četiri zemlje.

Na konferenciji je ravnatelj Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" Danijel Vidović govorio o ulaznicama za 'Dane filma' Mostar, kazavši kako njihova prodaja počinje danas u Kosači od 14 sati.

''Cijena ulaznice je 5 KM, s tim da promotivne cijene od 3 KM vrijede za učenike, studente i umirovljenike. Također, ulaznice se mogu rezervirati na broj: 063/940-584'', kazao je Vidović, te naglasio kako se na prvu večer 'Dana filma' ulazi isključivo na pozivnicu.

Govoreći o filmu "Hiljadarka" producent Almir Šahinović kazao je kako je riječ o filmu koji će zabaviti i odmoriti publiku koja će "imati priliku na dva sata pobjeći od svakodnevnice".

Istaknuo je kako su 'Dani filma' Mostar jako važni za ljude koji se bave filmskom umjetnošću jer im pružaju mogućnost promoviranja njihove djelatnosti, te je zahvalio Udruzi "Oktavijan" na mogućnosti reprodukcije filma.

Deveto izdanje 'Dana filma' Mostar održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, te će festival svečano otvoriti predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. U okviru ovogodišnjih 'Dana filma' Mostar održat će se i audicija za film "Mrtve ribe plivaju na leđima'', koji bi se sljedeće godine trebao snimati u Mostaru. Redatelj filma bit će Kristijan Milić, a scenarij potpisuje Josip Mlakić.

Upravo će književnik Josip Mlakić biti dobitnik priznanja "Stablo ljubavi" koje se tradicionalno dodjeljuje u okviru 'Dana filma' Mostar. Uz Mlakića, ovogodišnji dobitnik statue "Stablo ljubavi" bit će i glumac Milutin Mima Karadžić.

Nakon svečanosti otvaranja i reprodukcije filma "Hiljadarka", u hotelu "Mepas" oko 22.30 sati upriličit će se HT Eronet Party, a goste će zabavljati hrvatska pjevačica Nina Badrić.

Kopirati
Drag cursor here to close