Obljetnica

Mostar: U naredna dva dana polaganje cvijeća i predstavljanje knjige

Kultura / Flash | 12. 02. 2015. u 16:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa obilježavanja 70 godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u galeriji Centra za kulturu Mostara otvorena je izložba likovnih radova članova Udruženja umjetnika Mostara na kojoj se predstavilo 16 autora. Izložba ostaje postavljena narednih tjedan dana.

16 autora ponudili su širok raspon tematskih opredijeljenja, od portreta, pejzaža, mrtve prirode do apstraktnih likovnih izraza. Na otvaranju je rečeno da su umjetnici avantgarda koja traži i iznalazi puteve ka savršenijem društvu.

Svoja djela su izložili Anel Pala, Mustafa Šoše, Salko Batlak, Florijan Mićković, Anel Jakirović, Merima Ivković, Zarifa Velić, Alica Jakirović, Zlatko Batlak, Nusret Velić, Đani Jakirović, Š. Vejzović, Esma Čevra Šabić, Jagoda Serdarević, Salko Honđo i Adnan Batlak.

Polaganjem cvijeća na bistu Džemala Bijedića u univerzitetskom kampusu i svečanom akademijom Senata univerziteta nastavljeno je obilježavanje 38 godina djelovanja ove visokoškolske ustanove. Na akademiji je dodijeljeno priznanje Emini Humo za fondaciju koju je osnovala ova obitelj za stipendiranje najboljeg studenta humanističkih znanosti.

U okviru programa obilježavanja 70 godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u petak 13. veljače u 10 sati položit će se cvijeće na bistu narodnog heroja Mustafe Ćemalovića Ćimbe kod OŠ u Donjoj mahali, dok će u 11 sati biti položeno cvijeće na bistu narodnog heroja dr. Safeta Mujića u krugu RMC 'dr. Safet Mujić.

Za subotu je najavljeno polaganje cvijeća na ovim lokacijama: u 10 sati Musala, 10:45 sati Partizanski spomenik; 11:30 sati na spomen obilježju kod Doma zdravlja, te u 12 sati na Šehitlucima. U subotu će od 13 sati biti organiziran okrugli stol na temu 'Mostar danas - slobodan grad ili grad urušenih civilizacijskih vrijednosti'. Okrugli stol će se održati u Pozorištu lutaka Mostar. Na istom mjestu nakon okruglog stola bit će upriličena promocija knjige Dragana Markovine 'Tišina poraženog grada'.

Kopirati
Drag cursor here to close