Dvodnevna manifestacija

Okruglim stolom počeli 'Dani muzikologije i etnomuzikologije' u Mostaru

Pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i znanosti Jasmin Branković kazao je kako će se kroz ovaj događaj prezentirati veoma bogata tradicija Mostara i cijele Bosne i Hercegovine kada su u pitanju muzikologija i etnomuzikologija.
Kultura / Flash | 11. 10. 2022. u 13:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna manifestacija "Dani muzikologije i etnomuzikologije - Mostar 2022.", koja će objediniti niz programskih sadržaja poput promocija knjiga, prezentacija, izlaganja, okruglih stolova i koncerata, otvorena je u utorak u Mostaru.

Pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i znanosti Jasmin Branković kazao je kako će se kroz ovaj događaj prezentirati veoma bogata tradicija Mostara i cijele Bosne i Hercegovine kada su u pitanju muzikologija i etnomuzikologija.

''Iznimno mi je drago što nam je pošlo za rukom organizirati ovako značajan događaj. Pokušat ćemo, također, ukazati i na neke bitne segmente i pitanja glazbenog života i na aktualna događanja kada je u pitanju glazba u BiH i Mostaru'', kazao je Branković.

Dodao je kako je namjera Federalnog ministarstva obrazovanja i znanost da Dani muzikologije i etnomuzikologije prerastu u tradicionalan događaj.

Foto:FENA / Mostar: Okruglim stolom počeli Dani muzikologije i etnomuzikologije

Šefica Instituta za muzikologiju na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Jasmina Talam istaknula je kako su muzikologija i etnomuzikologija, uvjetno rečeno, male znanosti te da su ovakvi događaji izvrsna prilika da se o njima više govori u javnosti.

''Često nemamo priliku doprijeti do šire javnosti i ovo je jedna od prilika da ukažemo na značaj muzikoloških i etnomuzikoloških istraživanja u BiH, kao i na tradiciju koja je duga već cijelo stoljeće. Tijekom ove manifestacije bit će nekoliko prigodnih i zanimljivih predavanja, okruglih stolova, promocija knjiga i nastupa. Nadam se da će ovaj događaj biti dobro posjećen, najprije od glazbenih umjetnika i znanstvenika, a zatim i od šire javnosti'', kazala je Talam.

Etnomuzikologinja i predsjednica Međunarodnog vijeća za tradicijsku glazbu (ICTM) u BiH Tamara Karača Beljak istaknula je kako ju posebno veseli što će se tijekom ovog događaja ostvariti suradnja s amaterima.

''Imamo tradicionalno dobru suradnju s amaterima i jako me veseli da ćemo, uz ovo što ćemo promovirati kao izdanja Instituta za muzikologiju, također ostvariti i suradnju s kolegama koji rade u amaterizmu. Ovo je dobra prilika da se sretnemo s našim bivšim studentima koji su danas profesori u glazbenim školama i Sveučilištu u Mostaru, to nekako znači da su oni i dalje vezani za našu instituciju i da prate ono što mi radimo'', kazala je Karača Beljak.

Foto:FENA / Mostar: Okruglim stolom počeli Dani muzikologije i etnomuzikologije

Radni dio manifestacije s predavanjima počeo je nakon svečanog otvaranja, a koncertni dio programa počinje u 19 sati kada će se predstaviti učenici i nastavnici Glazbene škole Ivana pl. Zajca i Muzičke škole I. i II. stupnja Mostar.

Također, sefardske romanse predstavit će Vladimir Mićković i Gabrijel Prusina, a koncert posvećen domaćim skladateljima 20. stoljeća održat će gudački kvartet Simfonijskog orgestra Mostar uz solisticu Nikolinu Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close