Tuzla, Mostar, Trebinje

Mostar najozbiljniji bh. kandidat za Europsku prijestolnicu kulture

Kultura / Flash | 01. 07. 2016. u 21:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruženja 'Akcija' održali su radne sastanke u gradskim upravama Tuzle, Mostara i Trebinja te predstavili program Europska prijestolnica kulture (EPK) u okviru informativne kampanje 'Evropska prijestolnica kulture – šansa za strateški razvoj kulture u BiH'.

Poseban naglasak radnih sastanaka bio je na izradi gradskih kulturnih strategija, što je jedan od neophodnih uvjeta za pripremu aplikacije za program EPK. Radnom sastanku u Gradskoj upravi Tuzle, održanom 27. lipnja 2016. godine, prisustvovao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te predstavnici gradske uprave i javnih kulturnih institucija Tuzle, kao i predstavnice 'Akcije' Aida Kalender i Jasna Kovo.

Radnom sastanku i prezentaciji programa EPK u Mostaru i Trebinju, održanim 28. i 29. lipnja ove godine, pored predstavnika 'Akcije' Nebojše Jovanovića, prisustvovali su predstavnici gradskih uprava, kao i širok krug protagonista kulture iz ovih gradova.

Sva tri grada su načelno zainteresirana za izradu kulturnih strategija te će se donošenju odluke o njihovoj izradi pristupiti u skorije vrijeme. Iako još nije donesena odluka o izradi kulturne strategije, Tuzla je kroz postojeću razvojnu strategiju prepoznala kulturu kao važan razvojni potencijal grada.

Dosadašnje realizacije kapitalnih kulturnih projekata u Tuzli potvrđuju strateško opredjeljenje grada za kulturni razvoj, naglasio je gradonačelnik Imamović. Gradonačelnik Tuzle je, također, najavio što skoriju izradu kulturne strategije te naglasio koliko je postojanje ovog dokumenta važno za daljnje razvijanje kulture i kulturnog sektora u Tuzli.

U izradu same strategije će biti uključeni svi važni akteri iz kulturnog sektora Tuzle. Također, gradonačelnik je najavio i mogućnost apliciranja Tuzle za Europsku prijestolnicu kulture.

Prezentaciji programa EPK, održanoj u Gradskoj vijećnici Mostara, prisustvovalo je više od 20 protagonista kulturnog života u Mostaru (HKD Napredak, Pozorište lutaka, Centar za kulturu Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, OKC Abrašević, Narodno pozorište Mostar, HNK Mostar itd.), a veliki broj medija je propratio ovaj događaj.

Ovim je poslana jasna poruka da Mostar ima veoma ozbiljne namjere – kako za izradu kulturne strategije, tako i za dobivanje statusa Europske prijestolnice kulture, poručio je Božo Ćorić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara.

Načelno zainteresirani za program EPK bili su i predstavnici Gradske uprave Trebinje, te predstavnici tamošnjih odjela za kulturu. Iz ove uprave poručuju da će blagovremeno razmotriti mogućnost apliciranja na program Europske prijestolnice kulture.

Održanim sastancima u gradskim upravama širom BiH, Udruženje 'Akcija' uskoro završava prvi dio informativne kampanje o Europskoj prijestolnici kulture te uskoro najavljuje nove aktivnosti. 'Akcija' do kraja mjeseca srpnja, također, najavljuje radne sastanke i prezentaciju programa EPK u Gradskoj upravi Banja Luke i Sarajeva.

Ove aktivnosti se odvijaju u sklopu kampanje zagovaranja izrade kulturnih strategije na svim administrativnim nivoima u BiH, kao dio projekta CSSP koji podržava USAID. U okviru ovog projekta, 'Akcija' je već realizirala dvije kampanje: uspostavu Deska Kreativna Europa BiH, i 'Ja sam Muzej', kampanju za podršku Zemaljskom muzeju BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close