4. travnja

Mostar - Izložba Maše Paunović "Oslobađanje" u Kosači

Izložba ''Oslobođenje'' bit će otvorena 4. travnja 2024. u Kosači.
Kultura / Flash | 02. 04. 2024. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba Maše Paunović "Oslobađanje" bit će otvorena u četvrtak, 4. travnja 2024. u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 20 sati.

Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put osobnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog.

Paunović je rođena 30. studenoga 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005 god. na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu sa srednjom ocjenom 9,30 na odsjeku kiparstvo, u klasi prof. Zorice Janković i prof. Miluna Vidića. Iste godine je upisala magistarske studije i u srpnju 2010. je obranila magistarski rad na temu ''Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd'' iz oblasti kiparstvo.

U studenom 2012. završila je kurs specijalizacije u oblasti umjetničke obrade metala kod kipara Arnalda Pomodora, u institutu ''Centro Tam'' u Italiji. U Narodnom muzeju u Beogradu, 5. prosinca 2014. godine, položila je stručni ispit i stekla pravo na stručno zvanje konzervator-restaurator.

Izlaže na kolektivnim izložbama od 2002. godine i sudjelovala je na preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu a također je imala do sada osam samostalnih izložbi.

Sudjeluje na internacionalnim kiparskim simpozijima od srpnja 2006.godine. Skulpture nastale na simpozijima su dio javnih prostora gradova u kojima su realizirane, ima ih oko 30 i pored Srbije, nalaze se u sljedećim zemljama: Slovenija, Austrija, Italija, Španjolska, Portugal, Njemačka, Danska, Luksemburg, Rumunija, Bugarska, Turska, Iran i Južna Koreja. Dobitnica je pet nagradi u oblasti skulpture, od kojih se izdvajaju prva nagrada za skulpturu na simpoziju Artifeks u Španjolskoj 2014. godine, kao i druga nagrada za idejno rješenje spomenika Milošu Obrenoviću na istoimenom natječaju općine Požega za spomen obilježje, Srbija.

Izložba ostaje otvorena do 22. travnja 2024.

Kopirati
Drag cursor here to close