"Non-fiction" biografija

Mostar: Ispričana priča o tajnom životu Vlahe Bukovca

Kultura / Flash | 08. 04. 2016. u 18:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige "Tajni život slikara Vlahe Bukovca", splitskog povjesničara Tihomira Rajčića, upriličeno je u petak uvečer u Galeriji "Aluminij" u Mostaru.

Knjiga govori o burnom Bukovčevom životu, ispunjenom prekooceanskim putovanjima, maloljetničkim zatvorskim danima, višestruki msuočavanjem sa smrću, ali i dosezanjem svjetske slikarske slave.

''Ova je knjiga napisana po anglosaksonskom modelu "non-fiction" biografije. Bukovac je povijesna osoba koja je imala vrlo zanimljiv život i ja sam to pokušao kroz konkretne povijesne podatke pretočiti u nešto što bi se moglo nazvati povijesni roman'', kazao je autor Rajčić.

Izrazio je nadu da će publici biti zanimljivo ovo djelo jer, kako je kazao, ljudima je uvijek bliska, obična ljudska sudbina.

O knjizi su tijekom predstavljanja, pored autora, govorili povjesničari umjetnosti Antun Karaman i Marin Ivanović.

''Knjiga je zanimljiva prvenstveno jer ju je pisao Splićanin, ali i zbog toga što ju je pisao povjesničar. Ona dakle nije kompromitirana tom jednom neobjektivnošću koju bi imala da ju je pisao Dubrovčanin, a s druge strane povijesničar umjetnosti bi se previše koncentrirao na likovnost. To je ovdje izbjegnuto, jer u ovoj knjizi Bukovac skoro pa i nije slikar i nema zašto to ni biti, jer njegov je život zapravo na razini romana'', kazao je Ivanović.

On je kazao kako je Bukovčev život toliko zanimljiv da se knjiga čita kao jedan vrlo napeti roman, iako je zapravo riječ biografskoj rekonstrukciji. Dodao je kako je knjiga namijenjena najširem krugu čiatatelja, a ne samo stručnim osobama.

Kopirati
Drag cursor here to close