Ministri prosvjete Srbije i RS-a: Pitanje obrazovanja nije lokalno

Kultura / Flash | 06. 02. 2015. u 14:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pitanje obrazovanja nije lokalno i ne može se ticati samo jedne zemlje već čitave regije, gdje se dobro razumijemo", suglasili su se danas ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Dane Malešević, koji je Vladi Srbije i Ministarstvu zahvalio na pomoći nakon poplava u RS.

"Postoji zajedničko tržište radne snage bez obzira kako to u ovom trenutku bilo slabo tržište", rekao je Verbić novinarima nakon sastanka s kolegom iz Republike Srpske u Beogradu, istakavši kako se u ovom segmentu mora razmišljati na razini čitave regije.

Tijekom sastanka, dvojica ministara su razgovarala o zajedničkim planovima i konkretnim stvarima koje se tiču obrazovanja za tržište radne snage, stručnog usavršavanja nastavnika, zajedničkih standarda za stručno usavršavanje za nastavničke profesije...

"To je nešto što je toliko prirodno da se radi zajedno", rekao je Verbić te naveo da je na sastanku bilo riječi o Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i iskustvima u primjeni.

"Mi u Republici Srpskoj imamo za cilj izradu strategije obrazovanja i željeli smo da vidimo s kakvim iskustvima su se sretale kolege u Srbiji, da ne pravimo greške koje su oni činili. Ako napravimo iste greške, nismo uradili dobru strategiju", rekao je ministar Malešević i naveo da su on i njegovi suradnici dobili puno podataka koji će biti od koristi za izradu strategije ali i drugih dokumenata, zakona, akcionih planova koji će proizaći iz nje.

Malešević je zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu prosvjete na podršci nakon poplava u Republici Srpskoj.

"Imali smo pomoć u opremanju naših osnovnih škola računarima", rekao je on i naveo da je 408 učionica opremljeno s po 25 računara, 800 nastavnika je također dobilo svoje računare za kvalitetniju pripremu nastave. Vrijednost projekta bila je, kako je rekao, oko 4,5 milijuna eura.

On je podsjetio da su Vlada Srbije i Ministarstvo prosvjete pomogli i u izgradnji dvorane u Palama u OŠ "Srbija" gdje je uloženo oko 750.000 eura.

"Suradnja dvije vlade i dva ministarstva postoji, samo je treba unapređivati", zaključio je ministar Malešević, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close